vrijdag 20 september 2013

Jeuk in onze klas

Dario wil weten wat er soms in zijn schouder kietelt als hij aan het werk is. Hij zegt dat het voelt als bolletjes die onder zijn huid rollen. Wij kennen dat gevoel niet, maar soms hebben we wel zomaar ineens jeuk. Hoe komt dat? We zullen deze vraag toevoegen aan een onderzoek dat al loopt, nl. "Wat zijn die schokjes in mijn lichaam?"

Sanae heeft affiches mee van een meisje dat lijdt aan kanker. Er is een actie om haar operatie te bekostigen. Sanae wil graag dat de school meedoet. We zullen dit eerst via de kinderschoolraad bespreken.
Als je een operatie moet hebben, wie betaalt die dan? De mama's en de papa's, denken onze jonge kinderen. Of soms moet een kindje zelf bijleggen van zijn spaarpot. Dario denkt dat niet de kinderen hun operatie zelf moeten betalen. want mensen betalen elke maand een beetje aan de verzekering. Sanae kent de ziekenkas. Die betaalt de kosten. Als je naar de dokter gaat, dan betalen je ouders aan de dokter. Van de dokter krijg je een bewijsje dat je betaalt hebt. Dat is een wit of groen, langwerpig briefje. Daarmee ga je naar de ziekenkas of mutualiteit. Daar krijg je een deel van je geld terug.

woensdag 18 september 2013

Er komt nieuw materiaal toe.

Er zijn drukrollen toegekomen. Het zijn zachte rollen met stempelvormen op. Tibo mag ze verdelen want hij is verantwoordelijk voor ons drukatelier.

dinsdag 17 september 2013

De verandering van diersoorten doorheen de tijd.

Sanae: waarom is een paard even lang als een mens? Dit vinden we een gekke vraag, want niet alle mensen zijn even groot en paarden ook niet. Waarom wil Sanae dit eigenlijk weten? We vissen een werkstuk op van vroeger over Charles Darwin en de evolutie van de dieren. Het antwoord is dus gewoon dat het paard geëvolueerd is (veranderd doorheen de tijd) tot een dier van deze grootte.