woensdag 16 maart 2016

Is de melk weg?


praatronde 16 maart 2016

Astrid: wat is de melkweg? Yassin: het is in de ruimte en het is mooi. Het zijn sterren en stenen. Romeo: er zijn ook kleuren in en het is een lange lijn. Astrid zegt dat als het te dichtbij komt, we dan worden opgeslokt. We bekijken foto's van de melkweg. We zullen de vraag toevoegen aan het onderzoek over de ruimte.

Makka: is met haar vriendin naar Pretland geweest. Daar heeft de groep niets aan.

dinsdag 15 maart 2016

Waarom draagt een koorddanser een lange stok?

praatronde 15 maart 2016

Farida: tekende haar familie eens gewoon en eens als alien. Misschien moet ze er nog een tekst mee maken. Het doet ons denken aan de techniek waar je een foto aanvult met tekenwerk.

Yassin: zag een film waarin iemand over een kabel stapt van de ene toren naar de ander. Waarom dragen zij zo'n lange stok? Het is beter voor het evenwicht maar we weten niet waarom. We weten wel dat we de stok in het midden moeten vasthouden. We gaan dit verder onderzoeken. We kunnen daar interessante experimenten bij doen.

Alexander: een vriendje van hem gaat bijna naar Kazachstan op reis. Alexanders mama komt ook uit Kazachstan.

maandag 14 maart 2016

Waarom zit er blauw in een vlam?

praatronde 14 maart 2016

Alexander: vrijdag was er een gala van het schaatsen. We werden gefilmd maar hij wist het niet. Hij had het koud.

Romeo: zijn hond heeft een stamboom. Hij wil weten wat dat is. Yassin: een hond met een stamboom is nooit mishandeld, heeft geen wormen gehad en is gezond. Niemand weet het echt.
Nieuw wereldonderzoek.

Astrid: Waarom is de onderkant van een vlam blauw? Romeo: misschien heeft het te maken met het steeltje van de kaars. Otto: het is alleen zo met gas. Yassin: het vuur heeft eerst nog koud. Heeft het te maken met de temperatuur buiten de vlam? Waarom gaat een kaars uit als je er tegen blaast? Yassin heeft al een proefje in de kring gedaan met azijn in de buurt van de kaars en die ging uit. Sommige mensen gaan met hun vinger door een kaars. Hoe kan dat? Waar ga je best door de vlam? Romeo: Hoe werkt een aansteker? Hoe gaat een lucifer aan? Astrid: er zit wat benzine op, want soms werkt het niet, dan is de benzine er af. Otto: aan de ene kant zitten brandstoffen, je schuift en dan schiet dat in brand. Tibo: doordat het hard tegen elkaar wrijft. Romeo: er bestaat een manier om vuur te maken door een stokje rond te draaien en dan moet je blazen om het aan te krijgen. Blazen is toch uit maken? Een kaars die tot beneden brand, blijft branden. Romeo: wordt koffie opgewarmd met vuur? Astrid: sommige stoffen vliegen snel in brand zoals benzine. Yassin: in films ontploft benzine. Romeo: benzine op vuur geeft een grote vlam. Yassin: benzine is heel brandbaar. Astrid: soms brandt hout niet goed, soms wel. Otto: het moet droog zijn. Makka: vuur op ijzer stinkt. Waarom? Astrid: als je plastiek verbrandt, zie je een groene vlam. Waarom? Romeo: als je benzine tankt, kan er dan iets ontploffen en in brand schieten? Astrid: hoe kan je dan rijden met benzine? Yassin: als je rijdt heeft die benzine allemaal stoffen die je auto doen werken. De auto zorgt er voor dat het niet kan ontploffen. Otto: de benzine komt bij de motor, wordt warm en de motor werkt. Waarom zijn er ook auto's op elektriciteit?
Nieuw wereldonderzoek.