woensdag 10 september 2014

Boeken voorstellen in de kring

Praatronde 10 september

Aimane: is in de vakantie naar Puyenbroeck geweest.

Finn stelt een boek voor: "De verschrikkelijke badmeester" van Jozua Douglas.


Sam is naar de zoo geweest.

dinsdag 9 september 2014

Waardoor groeien er in Frankrijk wijndruiven?

Praatronde 9 september

Arthur vertelt over zijn verjaardagsfeest.
Astrid: toont een foto van het gezin in Spanje, GIrona. Ze hadden lekker ijs. Op de voorgrond staat kleine Jasper. Zijn hoofd is dubbel zo groot als dat van zijn papa. Hoe kan dat? De papa staat achteraan.
Manon: is naar Frankrijk op reis geweest. Er waren gezellige stadjes met kleine straatjes. Het was een druivenstreek. Daar groeien dus veel druiven. Waardoor groeien er in Frankrijk zo veel druiven? Om wijn te maken. En waarom hebben we hier geen wijndruiven? Bastiaan: de grond is er anders, geschikt voor die druiven.
Romeo: mama's knie is geopereerd. Er was een scheurtje in een stukje kraakbeen. Finn: je oor is ook van kraakbeen.
Finn: Koda, zijn hond, een newfoundlander, is gestorven in de vakantie. Hij was maar drie jaar oud. Binnen twee weken komt er een nieuwe hond in het gezin. Sam heeft het ook al eens meegemaakt. Hij vond het echt triest.

maandag 8 september 2014

Een huis van stro en leem

Praatronde 8 september 2014

Bastiaan: heeft gelogeerd in een huis gemaakt van strobalen, bestreken met leem. Het was een vriend van papa. Hij heeft geen elektriciteit, zuivert zelf zijn water. Hij woont in de Ardennen, midden in de natuur. In een steengroeve zag hij hagedissen (geen salamanders dus, want dat zijn amfibieën).
Waarom wil hij zo leven? rust, zoals onze voorouders, houdt van de natuur, om de natuur te sparen.

Sam: had een nachtmerrie. Hij wilde zijn ogen openen en het lukte niet.

zondag 7 september 2014

Waardoor kriebelt je buik als je snel daalt?

Praatronde 5 september 2014

Bastiaan is gisteren op school gevallen. Zijn knie is gehecht.

Yassin: als je droomt dat je in een attractie zit, heb je echt kriebels in je buik. Hoe komt dat? Finn vindt dromen onlogisch. Op het moment dat je ze droomt, lijken ze logisch.
Vanwaar komen kriebels in je buik? Wat gebeurt er eigenlijk? Er moet een zekere snelheid zijn. Is het in het naar boven gaan of naar het beneden gaan. Altijd naar beneden. Enkel Romeo denkt er anders over.
Manon: het is door de lucht die uit je kleren gaat. Tibo: je zenuwen voeren een beweging uit en het heeft met angst te maken. Bastiaan: er komt lucht in je lichaam in het naar boven gaan en die ontsnapt in het naar beneden gaan. Finn: het is door de zwaartekracht. Dat is waardoor we op de aarde blijven. Je lichaam kan zich niet zo snel aanpassen aan de nieuwe situatie. Astronauten hebben last van hun organen die in hun lichaam zweven. Je organen kunnen even niet mee met de valbeweging. Hoe gaan we een antwoord vinden?
Naar een ziekenhuis. De mama van Astrid. De opa van Alexander. Boeken van het menselijk lichaam. Mama van Bastiaan. Mama Aliou.
Finn zou het uittesten.
We hebben een nieuw wereldonderzoek.