donderdag 25 september 2014

Hoe rotten tanden?

Praatronde 25 september

Romeo: Hoe komt het dat je tanden rotten? Otto: Dat is als je niet poetst. Sam: Het is bij het eten van snoep. Daar moet iets in zitten. Finn: hoe zorgen apen dat ze geen rotte tanden krijgen? Het heeft ook iets te maken met kalk op je tanden. Aliou: het is door de suiker. Daar kunnen tanden niet tegen. Alexander: je tand kan uitvallen door snoep te eten. Bastiaan: suiker brandt door je tanden want een kippenbot lost op door de suiker in de cola. Finn: de suiker laat je tanden afbrokkelen. Romeo: ze worden ook bruin. Hoe komt dat?

Alexander: start met judo. Hij heeft de juiste kleren gekregen. Sam vindt judo geweld. Finn wil weten hoe het zit met die kleuren en gordels. Astrid doet ook judo en vindt judo geen geweld maar een  verdedegingssport. Waarom is een kimono nodig voor judo? Kan je dat niet even goed in je jeansbroek? Manon: om elkaar goed vast te kunnen houden aan de elleboog is zo'n kimono nodig. Is dat voor alle sporten zo dat er speciale kledij nodig is. We zoeken even enkele sporten en elk heeft een specifiek kostuum.

dinsdag 23 september 2014

Lampjes die van kleur veranderen deel 2

Praatronde 23 september

Yassin heeft de knuffel mee waarin led-lampjes branden. We kunnen door een gaatje kijken en zien hoe de kleurtjes elkaar afwisselen. Opdracht voor thuis is kijken hoe led-lampjes van kleur kunnen veranderen.
We vragen ons ook ineens af hoeveel mogelijkheden er zijn om die lampjes in verschillende volgordes te laten branden. We kunnen dit eens onderzoekend tijdens levend rekenen.


Lampjes die van kleur veranderen

Praatronde 22 september

Astrid is naar de Efteling geweest. Papa had zich misreden waardoor ze wat later waren. Ze heeft een scepter die van kleur verandert. Yassin heeft een knuffel met lampjes die van kleur veranderen. Je kan er een beetje in kijken en ziet verschillende led-lampjes van verschillende kleur. Yassin zal die morgen meebrengen.

Finn is eergisteren de pup gaan kiezen. Hij toont foto's. Bastiaan wil weten waar de hond gekocht wordt. Finn zegt dat ze niet bij een broodfokker wilden gaan. Ze hebben er wel een bezocht. Een broodfokker kweekt honden om er vooral geld aan te verdienen.

Bastiaan heeft oud, buitenlands geld mee. Er zit ook oud Belgisch geld bij. Wat is er gebeurd zodat we de euro hebben? Er zijn landen in Europa die de euro gebruiken en andere niet. Hoe komt dit?


zondag 21 september 2014

Licht rechtstreeks uit een kabel

Praatronde 17 september

Arthur schenkt een stuk kabel aan het techniekatelier. Papa had hem niet meer nodig. Het is een speciale kabel, volgens Arthur, omdat hij licht doorlaat. Hij houdt een uiteinde tegen de aquariumlamp en het andere uiteinde licht op. Een wonder!
Volgens Otto gaat de elektriciteit van de lamp door de kabel.
Elektriciteit is gevaarlijk. Daar mag je niet aankomen! Micha durft het aan het einde aan te raken. Hij krijgt geen schok. Er gaat dus geen elektriciteit door de kabel.
Sam: Het is de warmte van de lamp die door de kabel gaat en doet oplichten.
Dan moeten we de warmte voelen. De kabel is koud.
Manon: Het licht gaat er door.
Kan licht in bochten gaan? Dat weet de groep niet.
Er is wel een onderzoekskaart van vorig jaar over licht.
Micha neemt een gewone elektriciteitsdraad. We doen de zelfde proef met de aquariumlamp. Het uiteinde licht niet op. Een gewone elektriciteitsdraad laat dus geen licht door. We maken hem een beetje bloot om de binnenkant te zien. Tibo weet dat het koper is.
Waarvoor heeft Arthurs papa hem gebruikt? Dat weet hij niet.
Grote vraag: Wat zit er in de kabel?