dinsdag 20 mei 2014

Een hamster op bezoek.

Hoe vaak moet je nu naar de tandarts? Wie heeft dat thuis gevraagd? Weinig kinderen in elk geval!
Astrid, Sanae, Arthur: elk jaar
Yassin, Romeo: elke twee maanden
Dario: elke maand
Sam: als het nodig is.
Het juiste antwoord zit er niet bij. Iedereen gaat het thuis nog eens moeten vragen.

Iemand heeft de bokaal zwarte verf niet afgesloten. Nu is de verf opgedroogd. Jammer. Geen zwarte verf meer.

Tibo heeft zijn hamster mee. Hij heeft maar drie poten.

We bekijken een foto van een hamster en één van een cavia omdat er wat verwarring is. De hamster is een Europees dier. Tibo heeft een Europese hamster. Zo ziet het dier er ook uit in het wild. Yannes heeft een andere soort: de Dzjoergaanse dwerghamster.
Er is een werkwoord "hamsteren".

zondag 18 mei 2014

Belonen of niet?

praatronde 16 mei

Astrid: toont een stickerboek van de film Frozen. Voor elk wiskundeblaadje dat ze maakt, krijgt ze thuis een stickertje.
Wat vinden we er van dat sommigen beloond worden voor een schooltaak? Romeo vindt dat goed. Hij zou dat zeker ook wel willen. Sam vindt dat het een beetje "dwingen" want nu gaat ze misschien alleen in haar wiskundebundel werken en haar producties vergeten. Astrid vindt het niet dwingen. Ze zegt dat ze op school nog graag aan haar teksten werkt. Finn weet niet of hij het goed of slecht moet vinden. Hij snapt het wel omdat de wiskundeblaadjes niet het leukste werk zijn.
Zal Astrid nadien nog willen werken aan wiskundeblaadjes als haar boek is volgekleefd? Dario denkt wel dat er kinderen bestaan die alleen werken voor beloningen. Hij zelf doet dat niet. Astrid weet zeker dat ze ook kan werken zonder beloningen. Finn: Misschien is het beter daar niet aan te beginnen. Sam: ik krijg ook soms beloningen als ik flink doorwerk. Yassin: ik krijg daar geen beloning voor, want dat kost ook geld aan de ouders. Micha legt nog even het verschil uit tussen de producties en de wiskundebundels. Aan de producties (teksten, onderzoekjes, kunstwerken) werken we met volle goesting. De zin om daaraan te werken komt uit jezelf. Voor de wiskundeblaadjes is dat anders. Daar moet je aan werken. Dan kan een beloning een manier zijn om kinderen te laten werken. Iedereen kan dat zelf beslissen.


 
 
 
 

Hoe vaak moet je naar de tandarts?

praatronde 15 mei

Alexander is naar de Efteling geweest. Hij is op de slakjes geweest. Papa had geen zin. Waarom zouden oudere mensen niet graag op snelle attracties gaan? Romeo: De kriebel in je buik is leuk als je jong bent, maar maken je bang als je ouder bent. Dario: oudere mensen kunnen moeilijker tegen die snelle bewegingen. Hun spieren zijn wat strammer en alles gaat niet meer zo soepel. Je ziet dat ook aan hun bewegingen. In zo'n attractie worden ze heen en weer geslingerd en dat is voor hen geen leuk gevoel meer.
Vanmiddag gaan enkele kinderen naar de seniorenclub. Misschien moeten we het daar eens vragen.

Sam was gisteren bij de tandarts. Hij vond het tof. Romeo: sommige kinderen zijn nog nooit naar de tandarts geweest. Astrid snapt niet waarom Sam het tof vindt want de tandarts trekt soms een tand uit. Yassin vond het niet leuk want hij kreeg een hand met een handschoen in zijn mond. Astrid: om de vijf maanden moet je wel eens naar de tandarts gaan. Dario is nog nooit naar de tandarts geweest dus hij denkt dat het fout is dat je om de vijf maanden moet gaan.
we gaan thuis even vragen hoe vaak je naar de tandarts moet.