vrijdag 14 maart 2014

Waarom hebben onze vissen een naam?

Finn: zus heeft een aquarium ingericht op haar kamer. Ze heeft nu vier goudvissen. Elk heeft een naam. Waarom geven wij vissen een naam? Sam: ze luisteren er naar. We doen de test. We roepen samen de naam van één van onze vissen. De vis reageert niet. Tibo: hij verstaat onze taal niet. We doen dat gewoon omdat we dat leuk vinden. Manon: als je ze een naam geeft, kan je ze onderscheiden van elkaar. Zijn er dieren die dat wel begrijpen? Ja, een hond. Hij moet de taal niet begrijpen maar hij reageert wel op het woordje dat je voor zijn naam gebruikt.

Romeo: wil weten waarom kruipen als een slang moeilijk is voor ons en makkelijk voor een slang. Manon: elk dier is anders gebouwd en beweegt dus anders. Arthur: een slang heeft meer spieren. Alexander: onze vissen kunnen ook niet bewegen als een slang. Finn heeft een onderzoek gedaan over Charles Darwin en de evolutie van de soorten.

maandag 10 maart 2014

Knipperen en wapenschilden

Romeo vindt het raar dat zijn broer niet knippert met zijn ogen. Finn: knipperen doe je vanzelf. Hij denkt dat als je opzij kijkt, je dan knippert. Sanae denkt dat dat niet zo is, het heeft iets met vocht te maken. Dario: er zit vocht op uw ogen, omdat je knippert. Yassin: Romeo, misschien knippert hij als jij knippert? Alexander: Misschien heeft een baby nog niet leren knipperen? Dario: Knipperen doe je automatisch. Romeo antwoord dat zijn broertje niet knippert. Sanae: Misschien houden baby's het langer vol zonder knipperen. Finn: Vocht moet op het oog blijven zitten, knipperen gaat snel, je merkt het niet. Sanae: Lucht komt aan het oog, dus droogt het oog op. Micha vergelijkt met het experiment van het ei. Het water uit het ei gaat weg. Dario zegt dat het ei verdampt. Onze ogen verdampen en we knipperen omdat we dan een nieuw laagje vocht op onze ogen krijgen.

Arthur toont een zelfgemaakt wapenschild van zijn familie. Een zelfgemaakt glasraam.
Finn vraagt zich af hoe hij het gemaakt heeft en waarom hij dat wapenschild heeft?
Dario legt uit dat families vroeger in de middeleeuwen wapenschilden hadden.
Arthur heeft het glasraam geschilderd en dan in de oven gelegd.
Heeft elke familie een wapenschild? Waarom wel, waarom niet?
Waar zijn er zoal wapenschilden te vinden? Op gebouwen, monumenten,... Dario vertelt dat op de Vrijdagmarkt aan het standbeeld van Jacob van Artevelde veel wapenschilden te zien zijn. Een mooi onderzoek voor in de stad.