dinsdag 27 mei 2014

Mijn spiegelbeeld in een lepel

Praatronde

Finn: zag zichzelf omgekeerd in het deksel van een pan en gewoon in de zijkant. Nu heeft hij een lepel bij en in de bolle kant van de lepel zie je jezelf normaal, in de holle kant ondersteboven. Hoe komt dat? Dario denkt dat het je weerspiegeling is op de steel die zich omdraait in de lepel. Sanae kent de spiegels van op de kermis die vervormen. Finn zegt dat die spiegels krom zijn. Als we de steel naar boven of beneden houden dan maakt dat geen verschil uit. De steel heeft dus geen belang. Finn weet zeker dat het met de vorm te maken heeft want een vergrootglas heeft ook een rare vorm. Sam ziet zichzelf vervormd in de auto. Micha: We zullen maandag eens een dia projecteren. Daarmee is ook iets aan de hand.

Sanae: was zaterdag op het trouwfeest van haar nicht. Ze vond het mooi. De bruid had kleren aan in verschillende kleuren. Het was een Marokaans trouwfeest. De bruid moet toch wit zijn? Finn denkt dat dat met de kerk heeft te maken. Romeo: ik heb al zwart gezien. Angelina: blauw, Astrid: roze,  Yassin: de man in wit, de vrouw zwart, Manon: groen, Sanae: het heeft met het geloof of de traditie te maken. Op het Marokaanse trouwfeest heeft de bruid vijf keer van kleren gewisseld. Dario denkt dat er geen verplichting is? Maar op een begrafenis zie je vaak zwart (wit = goed, zwart = slecht). We zullen het straks al eens vragen aan de juffen van de godsdiensten en de zedenleer.
Zedenleerjuf: iedereen mag kiezen
Katholieke godsdienst: iedereen mag kiezen
Islam: iedereen mag kiezen. wit is wel een traditie geworden.


zondag 25 mei 2014

Naar de tandarts

Praatronde 23 mei

Hoe vaak moet je naar de tandarts? Nu hebben sommige kinderen het wel gevraagd aan hun ouders.
Astrid: De eerste keer kiezen de ouders. Dan kiest de tandarts.
Alexander: om de vijf maanden
Arthur: als het nodig is en één keer per jaar.
Aimane: om de zes weken
Yassin: één keer per jaar
Sam: één keer per jaar.
Dario: om de zes maanden
Sanae: om de zes maanden
Het juiste antwoord is: om de zes maanden is het gratis voor kinderen. Er is geen wet die je kan verplichten om naar de tandarts te gaan.