woensdag 17 februari 2016

Hoe komen dieren aan hun naam?

praatronde 17 februari 2016

Gaalid: heeft bij tante een spelletje op de playstation gespeeld. Hij beschrijft het spel.

Farida: waarom praten baby's zo raar? Yassin denkt dat het nog geen taal is. Amélie denkt dat ze toch al communiceren op die manier. Astrid: ze proberen hun stem al uit. Ze horen andere woordjes en proberen die na te doen. Alexander: hoe beginnen baby's dan te praten. Nihad: ze horen dat van hun ouders. Astrid: als ze wenen is het luid. Farida: het lijkt alsof mijn kleine zusje antwoordt. Yassin: dat is niet echt antwoorden. Yassin: waarom kunnen baby's geen [r] uitspreken? Astrid: hun stembanden trillen nog niet. Ze weet dat van haar blaasinstrument de hoorn. Yassin: hoe ouder je wordt, hoe sterker je stembanden worden. Waardoor praten we door onze mond en niet door onze neus. Waardoor kunnen sommige mensen niet praten? Tibo: hoe kunnen sommige mensen buikspreken?

Alexander: was in de vakantie naar Nederland naar het safaripark. Hij mocht de kies van een leeuw vast houden. Hij kreeg uitleg over de leeuwen. De mannetjesleeuw heeft lange manen en vijf vrouwtjes. Farida: leeuwen leven in Afrika.

Yassin: waarom hebben luipaard en nijlpaard "paard" in hun naam. En een luipaard is helemaal niet lui. Astrid denkt dat ze familie zijn van elkaar. Hoe komen dieren aan hun naam? Astrid: de mens heeft die namen gekozen naar hoe hij ze gevonden heeft. Misschien zijn er fabeltjes over geschreven?

dinsdag 16 februari 2016

Hoe is skiën ontstaan?

praatronde 16 februari 2016

Astrid is in de krokusvakantie naar de Ardennen geweest. Ze kregen telefoon van de buren dat het alarm in huis is aangegaan. Ze weten niet wat er aan de hand was. Hoe werkt een alarm?

Tibo is gaan skiën in Oostenrijk. Hij heeft langlaufers en snowboarders gezien. Er zijn in Oostenrijk 5 langlaufers gestorven in een lawine. Het gebied heet Tirol. De bergen zijn de Alpen.
Hoe is skiën begonnen: Amélie: vervoermiddel.
wereldonderzoek

Farida: heeft tekeningen gemaakt en toont die even. Ze maakte potloden nat voor ze ermee kleurde. Zijn het aquarelpotloden? Farida zal ze eens meebrengen. Astrid kent dat van bij oma.

zondag 14 februari 2016

praatrondes

praatronde 3 februari 2016

Alexander: is naar het nieuwe huis van zijn grote broer geweest. Hij heeft een nieuwe poes. De poes springt op de tafel, maar het mocht niet. De poes luistert niet goed. Waarom woont broer niet bij jullie? Waarom ga je alleen wonen?

Romeo: Waarvan is verf gemaakt? Yassin: water, kleurstof, eiwit. Hoe maken ze kleurstoffen? bloemen, planten (rode biet). Hoe maak je dan dunne verf, zoals ecoline en waterverf? Hoe kunnen zo veel kleuren. Astrids oma heeft een hobbytimewinkel. Waarom blijven er vlekken achter? Hoe kleuren ze leer? Hoe is dat uitgevonden?

Astrid: hoe is een spiegel gemaakt? Makka: van proper glas. Er is al een werkstuk over glas: Wanneer kan je jezelf het beste zien? Als het buiten donker is? waarom kan je jezelf zien in een lepel? Is een spiegel glas met metaal achter. Hoe werken vervormspiegels?

praatronde 2 februari 2016

Yassin: Rusland was vroeger één land. Hoe komt het dat het uit elkaar is gegaan? Hoe komt het dat landen ontstaan? Astrid: vroeger was België een stuk van NL, DL, FR. Door de oorlog is dat land ontstaan . De verliezer moet een stuk land afgeven. Zouden alle landen ontstaan door oorlog? Er was eens één land: Korea. Nu zijn het er wee. Zouden twee landen ook één land kunnen worden? Van wie zijn eilanden? Wat is Lapland? Is er voor een groot land veel gevochten? Hoe kan het dat Vaticaanstad een apart land is? Is de zuidpool van iemand? Is de oceaan van iemand?
Kunnen we een land maken? Zijn er al landen verwoest?

De wereldreizigers stellen voor: de maandfoto van januari: Pakistan

praatronde 1 februari 2016

Romeo: speelde zijn eerste echte voetbalwedstrijd op het veld van Petegem. Yassin stond ook in de ploeg. We noemen dat een debuut.

Astrid: hoe werkt het systeem van een streepjescode? Dat wordt gelezen in de winkel. Astrid: we hebben aan de ontbijttafel de streepjescode en de nummertjes daaronder vergeleken. Sommige producten hadden hetzelfde beginnummer. Romeo: als het niet gescand is aan de kassa, gaat er een alarm af. Astrid: er is verschil in dikte tussen de streepjes. Romeo: zo weten ze de prijs en welk product het is. Astrid: de code en de cijfers zijn anders voor elk product. Otto: ook de plaats ertussen telt. Wat als het product verschilt in prijs per winkel? Waarvoor dienen de getallen? Waarom is er een streepjescode op een klantenkaart? Wat gebeurt er als de streepjescodes op zijn? Waarom nog scannen als de prijs er al opstaat? Zijn ze allemaal even lang? Waarom zijn ze zwart?

Farida: Hoe word je ziek? Yassin: een bacterie komt binnen. Als het koud is, word je verkouden. Papa zegt dat ik niet met nat haar in de wind mag. Makka: mama zegt dat ik mijn jas moet aanhouden buiten. Romeo: je moet je warm genoeg kleden. Vanbinnen krijg je ook koud en word je ziek. Astrid: mama zegt als ik te veel hagelslag eet, word ik ziek door de suiker. Gaalid: je begint te zweten en hoofdpijn te krijgen. Astrid: Je neus goed snuiten, je handen wassen.
Waarom kan je sommige ziektes niet meer genezen?

praatronde 27 januari 2016

Romeo: speelt nu voetbal in de zelfde ploeg van Yassin. Zaterdag speelt hij zijn eerste wedstrijd. Het is een beetje spannend. Hij zal verdediger of middenvelder zijn.

Farida: waarom hebben papa’s een baard? Yassin: dat zijn hormonen die daarvoor zorgen. Astrid: bij Romeo zie je nu al wat haartjes aan de zijkant. Romeo: ook een snor, soms hebben ook vrouwen dat. Yassin : er is een vrouw met een baard.
Een vrouw heeft andere hormonen in haar lichaam dan mannen
We kunnen dit verder onderzoeken.

praatronde 26 januari 2016


Amélie: zaterdag was er opendeurdag op de vipschool. Er waren veel Prismaatjes. Je kon van alles doen. Ze heeft koken gedaan. Romeo vindt de school veel groter. Dat is wel spannend. Astrid: er is A-stroom en B-stroom, er zijn veel vakken.