donderdag 27 februari 2014

honger

Manon: vanwaar komt het gevoel "honger"? Finn: je maag knort en later begin je te trillen want je energie is op. Sam: ik krijg buikpijn. Alexander: Als je eet, gaat dat naar je buik. Soms krijg je dan de hik. Dario: ik heb een "leeg gevoel". Yassin: de moslims doen zo iets als een hele dag niet eten, alleen 's avonds. Hoe kunnen ze dat dan? Finn: waarom eten we drie keer per dag? Onze hond eet twee keer per dag en die groeide sneller dan een mens, hij is zo zwaar als mijn mama. Angelina heeft zelfs honger na het eten.
Hoe zou dat werken, het gevoel van honger krijgen?
Zou het belangrijk zijn, hongergevoel? Finn: ja, anders weten we niet dat we voedsel nodig hebben en gaan we dood. Je hebt eten nodig om energie te hebben en in leven te blijven.
Waarom heb je niet een leeg gevoel als je naar het toilet bent geweest. Is het voedsel 4 dagen onderweg in onze buik? Is onze darm echt 7 m lang? Gaan mensen in andere landen ook drie keer per dag eten. Wat gebeurt er met drinken en eten? Wordt drinken plas en eten ons drolletjes? Waarom is plas geel als water doorzichtig en cola zwart zijn? Waarom zijn uitwerpselen bruin en bij baby's soms groen?

woensdag 26 februari 2014

Wat is een goede wasbeer?

Astrid: toont een boek met knutselideeën. Het mag even in de klas blijven.

Alexander: zag een baby in een kinderwagen en zwaaide met zijn arm. Hij vroeg zich af waarom. Yassin zegt dat de baby speelt. Als baby had hij een mobile met spulletjes daaraan.
Micha: een baby gaat eerst verkennen wat dicht bij hem is. Dat kan zijn eigen handje zijn. Later, als hij kan kruipen, kan hij al iets verder verkennen.

Sanae: wil weten of ze een goede wasbeer is. We weten het zelf niet zo goed. Wat kan je doen om de wasbeer te oefenen? Complimentjes geven.

dinsdag 25 februari 2014

schildpad

Finn: vraagt het brevet van de schildpad aan. De groep vindt dat Finn makkelijk iets kan loslaten, fouten kan toegeven en zichzelf in vraag stellen. We vinden hem een goede schildpad.

maandag 24 februari 2014

dromen

Het ei: Lindsay: op de verwarming gaat het koken. Finn: als je een ei kookt wordt het wit hard. De beide schaaltjes (op de verwarming - in de koelkast) hebben hard, gekrakeleerd eiwit.

Tibo: waarom droom je over een film die je net hebt gezien. Dario: het zit in je geheugen. Yassin: ik droomde van een enge film die ik net heb gezien. Maar ik droom soms ook als ik geen film heb gezien. Finn: als een film triestig is en niet af dan ga je daarover nadenken. Dan ga je er nadien over dromen. Als je 's morgens naar een film kijkt dan heb je dat niet. Sanae droomde over school en nadien gebeurde het echt.
Waarom dromen we nu? Sam: iedereen heeft fantasie. Daarom dromen we. Dromen dieren dan ook want die hebben toch geen fantasie? Astrid: Waarom lijken dromen zo echt? Finn: je denkt niet na dat je in een droom zit.
Dario: je hebt dromen en je hebt nachtmerries. Dromen zijn herinneringen. Finn heeft het antwoord in zijn boek thuis. Er zijn veel dieren die dromen maar ook die niet dromen. Er zijn ook wensdromen waarover ik echt ga dromen. Iets wat je in het echt hebt meegemaakt, kan ook leiden tot een droom.
Waarom spreken mensen als ze slapen of slaapwandelen ze? Waarom heb je vaak nachtmerries als je ziek bent? Bastiaan: je fantasie slaat dan op hol. Sanae: hebben dromen een betekenis? Wat is dagdromen? Yassin denkt dat zijn poes ook slaapwandelt.