donderdag 9 januari 2014

Het water uit ons aquarium verdwijnt

Hoe komt het dat er water verdwijnt uit het aquarium? Het water verdampt. Daarom moeten we ook af en toe water toevoegen.

Sanae is in de vakantie naar Nederland geweest bij haar tante en haar neefje en nicht. Op oudejaarsavond is er voor de deur vuurwerk ontploft.

Sam vroeg zich af hoe het komt dat een auto of een bus trilt wanneer hij rijdt of stilstaat.
Als je in de bus of in de auto zit, voel je dat hij trilt. Een bus heeft een sterkere motor dan een auto. Een bus is groter en zwaarder, en daarom moet hij ook een grotere/sterkere motor hebben. Wanneer je de bus start, zal je ook de motor voelen trillen.
Bij de auto's heb je ook verschillende motoren. Een kleine auto zal een minder sterke motor hebben dan een grote auto.

Yassin moet iets strenger zijn als stiltemeter.

woensdag 8 januari 2014

De wasbeer

Als je goed zorgt voor het nieuwe klasgenootje, Lindsey, dan kan je een wasbeer worden. Een wasbeer waardeert iemand en helpt iemand waar nodig. Dan doen we deze week ook voor de nieuwe juf, Lisa.

Sommige leerlingen moeten nog steeds enkele dingen etiketteren.

Romeo en Lindsey zijn vanaf nu verantwoordelijk voor de viskaartjes.

Het onderzoek van de maanstanden wordt samengevoegd met het onderzoek van de landen.

Romeo vindt het raar dat er in de bus soms geen achteruitkijkspiegel is. Waarom hangt er een spiegel in de auto? Dan hoef je niet achterom te kijken om te zien wat er achter jou gebeurt.
En bus heeft dat niet altijd maar wel een camera om de mensen op de bus te zien.
Wat met een vrachtwagen? Een vrachtwagen heeft ook geen spiegel binnenin. De zijspiegel bestaat uit twee delen. Met die spiegels kan je zien wat er opzij gebeurt en met een camera kan hij zien wat er achter hem gebeurt.

dinsdag 7 januari 2014

Mijn eigen kamer

Romeo schenkt een zak met knutselmateriaal. Angelina zal alles voor het textielatelier er eerst uit halen.

Sam: is naar Plopsaland geweest. Hij had een leuke dag.

Alexander is verhuisd. Hij heeft een nieuwe kamer. Er was ruzie met zus omdat zij de zelfde kamer wou. Er is een grote keuken. Wat betekent je kamer voor je? Dario: een leuke plek waar je wat privacy hebt. Finn heeft een grote kamer. Hij zet er spullen die hij verzamelt. Hij heeft ze zelf ingericht. Wat hij niet snapt is waarom kinderen die gestraft worden naar hun kamer worden gestuurd.

maandag 6 januari 2014

Records

Finn: heeft als kerstcadeau het boek "Guiness World Records" gekregen. Hij leest voor wat de grootste kever is: de goliathkever is 15 cm lang. Een larve van een andere kever is het zwaarste insect: ze weegt 228 g.
Dit boek verzamelt dus records.
Waarom willen mensen records breken?
Mensen vervelen zich soms. Omdat ze dat leuk. Omdat ze een beetje gek zijn.  Omdat ze dat willen proberen. Omdat ze willen beroemd zijn.

Sanae: Waarom zie je niet altijd de volledige maan?
Yassin: er is een halve maan, een volle maan en een kwart maan.
Finn: Het licht dat je ziet van de maan is zonlicht dat er op schijnt. We gaan dat eens even moeten bekijken in een donkere ruimte.

Romeo: Waarom lijkt het alsof we zwemvliesjes tussen onze vingers hebben?
Sanae: dat is niet zo. Dat is je huid tussen je vingers, dat gestrekt wordt als je je vingers spreidt.
Finn: bij de pootjes van een eend is dat veel groter. Als je een vlak plaatje door het water beweegt, dan beweeg je veel water. Eendjes kunnen daardoor veel water naar achter duwen, waardoor zij vooruitgaan. Wij hebben dat niet omdat wij geen echte waterdieren zijn. Wij kunnen wel zwemmen maar zijn vooral landdieren.