donderdag 15 januari 2015

De aantrekkingskracht van een ballon

Praatronde 13 januari 2015

Romeo: onze hond draait altijd een rondje voor hij gaat liggen. Waarom doet hij dat? We denken dat hij even zijn comfort zoekt voor hij beslist. Ik leg met hen de link naar andere dieren. Zijn er nog dieren dier je eerst ziet zoeken naar een comfortabele houding of plekje voor ze gaan liggen? Ja, een vogel op zijn nest, een poes op een dekentje. We kunnen het vragen aan de dierenarts hiertegenover, maar een wereldonderzoek gaan we er niet van maken.

Bastiaan: heeft een proefopstelling klaar: een bak met zout en een ballon. Hij wrijft de ballon tegen zijn kleding. Wat niet mag gebeuren, gebeurt nu toch: de ballon knalt. Ook de tweede ballon knalt. Ik vraag aan de jonge kinderen waarom een ballon knalt. Misschien zijn de balonnen wat oud. Een elastiek krakeleert ook als hij wat ouder wordt. De elasticiteit vermindert. Dat is door de inwerking van de lucht. Misschien wordt de ballon dunner. Uiteindelijk lukt het met de derde ballon. Bastiaan wrijft hem over zijn trui en houdt hem boven het zout. Je hoort en ziet het zout aangetrokken worden door de ballon. Hoe komt dit?
Manon denkt dat er gassen in het spel zijn. Welke gassen kennen we? Otto: zuurstof, Finn: CO2, Manon: waterdamp. Het is moeilijk te geloven dat een gas hier verantwoordelijk voor is.
Iemand denkt dat het is door de wrijving. Daardoor wordt de ballon warmer en trekt hij het zout aan. We doen de test: wrijf in je handen. Onze handen worden warm, maar ze trekken geen zout aan. Finn denkt dat er elektriciteit in het spel is. Maar de ballon is toch niet verbonden met het elektriciteitsnet?
Eigenlijk weten we niet goed wat er gebeurt.
We zullen dit verder onderzoeken.

Aliou: liep zaterdag mee in de optocht door Gent als teken van medeleven met de gebeurtenissen in Parijs. Hij heeft het bordje mee dat hij heeft gedragen tijdens de optocht: "Geloof wat je wil, maar dood niet!". We willen weten hoe hij het vond hoe het was hieraan deel te nemen. Hij vond het belangrijk om mee te kunnen doen.

maandag 12 januari 2015

Wat vertelt een hond?

Praatronde 12 januari 2015

Kitana: mama heeft twee baby's in haar buik. Dat is groot nieuws. Wanneer zullen ze worden geboren? Kitana weet het niet precies, wel dat het in de zomervakantie zal zijn.
In welke maanden is de zomervakantie? Juli en augustus. Hoe lang is dit nog? Nog zeven tot acht maanden. Hoe lang is een mama zwanger? 9 maanden. Hoe lang is de mama van Kitana dan al zwanger? 1 of 2 maanden.

Romeo: oma is van de trap gevallen en brak heer been.

Alexander: was op het verjaardagsfeestje van Hannah. Hij was een beetje geschrokken van de hond omdat die naar hem had geblaft. Waarom blafte de hond? Yassin, de broer van Hannah vertelt dat hun hond in een hok zat en er graag uit wilde. Hoe kan Yassin weten dat de hond blaft om uit zijn hok te mogen. Hoe weet je wat een hond wilt als hij blaft? Blaffen is toch blaffen? Misschien horen honden bij elkaar wel een verschil, maar wij niet. Kitana kent een hond en als ze die zot maakt, begint hij te blaffen. Bastiaans hond begint te blaffen als je zijn eten benadert. Welke geluiden maakt een hond? blaffen, janken, huilen, grommen. dat zijn vier geluiden. Welk dier kan meer geluiden maken? Een poes blaast, spint, miauwt en gromt. Ook vier. Finn denkt dat een dolfijn er meer kan? En wat te denken van een papegaai?
Hoe komt het dat wij zo veel meer geluiden kunnen maken? Finn denkt dat we meer stembanden hebben. We leren het ook van kleinsaf.
Dit wordt een nieuw wereldonderzoek.