woensdag 15 oktober 2014

Wat doet bloed?

Praatronde 15 oktober

Romeo wil weten hoe bloed zorgt dat je in leven blijft en hoe onze botten zorgen dat we kunnen bewegen. Finn: zonder botten zak je in elkaar, als een gebouw dat van pudding is gemaakt. Bloed neemt energie uit je eten op en je hart stuurt het rond in je lichaam. De energie gaat naar je spieren. Micha: Bloed is als de vrachtwagentjes in ons lichaam: ze vervoeren allerlei stofjes: suikers (energie voor de spieren vanuit je voedsel), zuurstof (van de longen naar de spieren en organen), en afvalstoffen (naar de nieren en de lever).

Alexander had een verjaardagsfeest. Waarom zijn er verjaardagsfeesten? We denken dat we daar een werkstuk over hebben. Manon zal het opzoeken.

Astrid heeft de taak van het schikdersatelier en de penselen en borstels raken door elkaar. Wat is het verschil tussen penseel en borstel?

maandag 13 oktober 2014

Paddenstoelentijd

Praatronde 13 oktober

Arthur: heeft een paddenstoel mee. Het is een bitterboleet. Hij is eetbaar maar niet lekker. Je herkent hem door op de onderkant van de hoed te duwen en dan verschijnt er een roze vlek. De onderkant ziet er uit als een spons.
Wat is nu eigenlijk een paddenstoel? Sam: het is als een boom die ademt. Finn: er zit leven in en het heeft een nut: dode planten opruimen.
Wat is de rest van het levend wezen? Waarom hebben paddenstoelen een hoedje? Waarom soms stippen? Hoe groeit een paddenstoel, want die begint niet uit zaad? Waarom zijn sommige giftig?
Vrijdag gaan we op paddenstoelenwandeling.

We bekijken de opengeknipte pop en het aantal draden dat daaruit steekt.


 
Het planetenbord van Otto zit niet vol draden, wel met elektrische circuits op een groene plaat.

Leren grimeren

Praatronde 10 oktober

Manon: heeft de pop met draadjes mee. We willen immers weten of elke knop waarop je drukt verbonden is met een opgenomen boodschap. Romeo en Yassin mogen de pop vandaag open knippen om te zien wat er in zit. Otto moet zijn planetenbord terug mee brengen. We willen weten hoeveel verschillende boodschappen de man kan geven.

Astrid: toont een foto van zichzelf gegrimeerd in een wolf. Tibo: wie talent heeft en goed kan tekenen of schilderen, kan zoiets maken. Finn: daarvoor moet je veel oefenen en les volgen.
Kunnen wij dat ook leren? Kan Leentje eens een workshop geven?