donderdag 20 februari 2014

harpoen uit de oertijd

Bastiaan heeft een harpoen gemaakt. Hij heeft het idee van een programma waarin iemand overlevingstechnieken toont. Hoe lang zou dit wapen al bestaan? We doen een rondje: het gaat van 9 jaar tot 1800 jaar. Sommigen denken van bij de oermensen. We bekijken onze tijdband. De harpoen zoals Bastiaan hem maakte stamt uit de oertijd. Die liep tot aan de ontdekking van de landbouw en dat gebeurde langer dan 5000 jaar geleden.

woensdag 19 februari 2014

Hoe wordt een boek gemaakt?

Dario was op babybezoek. De baby had geen buisjes in de neus. We halen het werkstuk op over de geboorte. In het werkstuk vinden we dat voedseldeeltjes en zuurstof met het bloed van de mama in de navelstreng komen en zo in het bloed van de baby komen. Een baby ademt en eet dus niet. Bij de geboorte moet de baby beginnen ademen. Waarschijnlijk zijn die buisjes bij baby's die moeilijk kunnen ademen, bijvoorbeeld als ze te vroeg geboren worden.

Finn: wil weten hoe een boek wordt ingebonden. Ze hebben allemaal verschillende formaten. Dario denkt dat het wordt afgeprint en dan zo wordt gesneden. Alexander denkt dat er lijm wordt gebruikt. Bastiaan: op de computer kan het worden verkleind en dan zo afprinten. Sanae: onze printer kan enkel A4. Een boek wordt in een drukkerij gedrukt, vb Deltas. Manon: denkt dat ze snijden en lijmen met de hand. Yassin: Hoe doen ze foto's en tekeningen in een strip? Sam denkt dat een machine alles drukt. Sanae: Misschien worden strips gescand en doorgestuurd naar een drukmachine. Finn: is er voor elk formaat van boek dan een andere printer? Strips worden eerst getekend op een A3-blad. Dan wordt het inderdaad gescand en afgedrukt. We zullen hier een onderzoekskaart van maken.

Waarom hebben baby's soms buisjes in hun neus?

Alexander: toen ik net geboren was had ik buisjes in mijn neus. Waarom? Het zal te maken hebben met ademen. Misschien kunnen baby's niet goed ademen? Zorgt de navelstreng dat er appelmoes en luchtbellen doorgaan? Vanavond gaat Dario op babybezoek en zal het vragen.

maandag 17 februari 2014

Waarom gaan mijn vingers zo rimpelen in het bad?

Finn heeft het antwoord op de vraag van Romeo. Hij heeft een boek mee met het antwoord. We zullen er een werkstukje van maken.
Finn stelt voor om iets te doen rond carnaval. Dit punt moet naar de schoolraad.
Finn heeft een oude gsm. Hij is in de jas blijven zitten die in de was zat. De gsm is niet stuk.