donderdag 26 maart 2015

Hoe krijg je het kleurtje in een knikker?

praatronde

Manon: Hoe krijgen ze het kleurtje in de knikker? Romeo: ze lijmen twee halve knikkers tegen elkaar. Micha: Dan moeten we een scheidingslijntje zien. Amélie: Ik heb eens gezien dat ze glas blazen. Ze zullen dat ook met de knikker doen. Finn bezocht in Zweden een glasfabriekje met glasblazers. Je kon niet zien wat het ging worden. Pas op het einde. De glasblazers zullen de kleuren eerst vermengen. Astrid: de knikker heeft eerst nog een gaatje en daar steken ze het kleurtje in. Nadien vullen ze het gaatje op.
Waarvan is het binnenste van een knikker gemaakt? glas, metaal, papier, zand, plastiek, kleurstof.
Vind- je glas in de natuur? Otto: ze maken zand warm, dus smelten ze het eigenlijk. Zand wordt glas..
In de natuur kan bliksem in zand inslaan, op het strand bv. Dan smelt het zand en krijg je een glazen bliksemschicht in het zand. Nu we weten dat glas gesmolten zand is, hoe wordt een knikker dan gemaakt? Door gesmolten zand in een vorm te laten druppelen.
Dit wordt een nieuw wereldonderzoek.
We hebben nog een extra vraag:
Hoe wordt een paasei gemaakt?


Een vos op bezoek

praatronde 6 maart 2015

Aliou: We hebben vergeten het luikje van de kippen te sluiten en nu is er een vos geweest. Er is een kip dood. Finn vertelt dat een vos ze normaal allemaal dood bijt en niet meteen opeet. Romeo: misschien lust hij de veren niet. Bastiaan: misschien kan hij er maar één dragen. Aliou denkt dat hij de kip niet kan meenemen. Moeten we boos zijn op de vos? Neen. De vos volgt zijn neus op zoek naar eten. Hij weet niet dat de kip van een mens is. Hij jaagt gewoon. Hij moet ook overleven.
Bastiaan noemt het de cyclus van het leven.