vrijdag 3 oktober 2014

Een bord vol planeten

praatronde 3 oktober 2014

Otto kocht op de rommelmarkt een planetenbord. Het is een elektronisch toestel  dat informatie geeft als je op de knoppen duwt,bv. de temperatuur van de zon. Sam vraagt zich af hoe het werkt. Manon denkt dat het vol zit met kabeltjes en dat je door op een knop te duwen een signaal geeft om een opgenomen tekst te laten afspelen. Otto wil niet dat we zijn toestel openmaken. Manon heeft iets thuis dat we misschien wel binnenin kunnen bekijken.

Bastiaan: toont een boek met een versierde kaft in leer. Sam denkt dat het oud is. Finn zegt dat ze oude boeken namaken.


dinsdag 30 september 2014

Lijken baby's op elkaar?

Praatronde  30 september

Tibo: zag aan de zee een auto van Ketnet en zag daar Charlotte. Waarom is het spannend om een beroemdheid in het echt te zien. Aimane: omdat ze veel op de tv zijn. Ze zijn een beetje beroemd.
Hoe zou het zijn om beroemd te zijn? Iedereen kijkt dan de hele tijd naar je. Bastiaan: in Amerika moeten ze dan voortdurend zich vermommen of beschermen.

Romeo: Hoe komt het dat baby's zo veel op elkaar lijken? Hij bedoelt dat hijzelf als baby op zijn broertje lijkt. Yassin vindt dat normaal want ze zijn broers.
Waarom lijken broers en zussen op elkaar? Waardoor lijk je op je mama of papa?

maandag 29 september 2014

Hoeveel appelsap krijgt ieder?

praatronde 29 september

Yassin wordt vandag 9 jaar. Proficiat!

Finn toont foto's en filmpjesvan zijn nieuwe pup. Yassin zegt dat zijn hond tevreden is als hij thuiskomt en opspringt en likt.

Astrid: oma heeft twee appelbomen in de tuin. Er is nu appelsap gemaakt. We krijgen een karton van 5 l. Bastiaan weet hoe je appelsap maakt. Oma is naar een boer gegaan met een machine. Je kan je eigen appels binnen brengen en hij maakt er sap van.
Hoe gaan we weten of er voldoende is voor iedereen?
- Aimane: eerst uitgieten in de bekers.
- Elk een klein beetje.
- Met een maatbekertje. Yassin, Astrid en Amélie zullen in de volgende werktijd het probleem proberen oplossen.
Onder de rubriek "wiskundige onderzoeken" lees je het resultaat.

Yassin: is in het weekend naar het noorden van Frankrijk geweest voor zijn verjaardag. Ze hebben wandelingen gemaakt.