donderdag 24 april 2014

Romulus en Remus

Finn was in Rome in de paasvakantie. Hij kocht er beeldjes van Romeinse gebouwen en heeft die nu mee. Hij schenkt een beeldje van de wolvin met Romulus en Remus. Hij vertelt wat hij weet over de legende van die twee. Romulus werd de eerste koning van Rome. Na 7 koningen was er de republiek Rome, nadien had je de periode van de Romeinse keizers, te beginnen met Julius Caesar. We bekijken het beroemde beeld en Micha vertelt nog wat over de legende. Sommige kinderen willen iets meer weten over de legende en zullen ze opzoeken. Andere kinderen hebben dan weer zin om iets te zien over de Romeinen. Micha zal dit eens opzoeken.
Verder toont Finn ook nog beeldjes van het Colosseum, de Trevi-fontein, Het St.-Pietersplein met de basiliek, het Pantheon en een een triomfboog. Dario weet dat er ook een triomfboog staat in Parijs.
Ook in Gent hebben we een St.-Pietersplein. Waarom heet dat nu St.-Pietersplein? Waarom hebben we in Gent ook pleinen en gebouwen die beginnen met "Sint".
Waarom werd het Colosseum gebouwd?
Sanae wil iets weten over Romeinse cijfers. Hoe zijn ze op een ander systeem gekomen?


opdrogende zee

Finn deed in de tweede week van de vakantie een breakdancekamp. Hij danst al drie jaar maar had nog nooit een danskamp gedaan. Het was afwisselend, want er was ook grafiti spuiten en beatboxen. Waarom hoort dat bij breakdance? Yassin: Het is om cool te zijn. Dario: Het is allemaal wat heviger, het zijn dingen van de straat. Het hoort bij die cultuur, net als hiphop.

Sam heeft dieren eten gegeven in de vakantie, zelfs schildpadden. Hij moest zelfs een beetje in een show meedoen. Het was in Sea Life. Je kan betalen om de dieren te mogen gaan voederen. Yassin is naar het Boudewijn Sea Park geweest met Tibo en Jannes.

Lindsay: heeft een schelp gevonden op het Story-plein. Iemand zal dat daar hebben gegooid hebben. Maar hoe komt het dat we bv. schelpen vinden in de stenen trappen van het Huis van Kina? In de woestijn vindt men soms schelpen. Hoe komt dat? Aimane vindt schelpen in de zandbak. We hebben het over het bewegen van de aardplaten en het verschuiven van werelddelen. Op die manier worden zeeën soms ineens afgesloten, het water verdampt, de zee wordt steeds zouter. Na een lange tijd is al het water verdampt en blijft er een zoutwoestijn over.

woensdag 23 april 2014

de 20ste eeuw

Bij Astrid was er grote kuis en ze schenkt:
Een boek: "Geschiedenis van de 20ste eeuw." Wat is de 20ste eeuw? We tekenen een tijdlijn en kijken hoe dat nu zit met jaartallen en eeuwen.
Enkele lege cd's om muziek op te nemen.
Een boekje over Nederlandse taal.
twee boekjes "Cézanne" en "Monet"
een boekje: "Sappen voor meer energie"
Een boekje over James Ensor.

Finn is naar Rome geweest. Hij heeft er mooie bouwwerken bezocht van de Romeinen waaronder het Colosseum. We situeren de tijd van de Romeinen op de tijdlijn. De opkomst van de Romeinen was belangrijk voor de geschiedenis in Europa.