donderdag 12 juni 2014

Wanneer ben je verslaafd?

Arthur denkt dat hij verslaafd is aan Band-it, de rage van het elastiekjes knopen. Waaraan denk je nog verslaafd te zijn? Finn: een game. Je wordt dat wel beu na een tijd. Yassin: in het park voetballen. Romeo: chocolade eten, Sanae: ook Band-it, Sam: op de tablet en tekenen.
Wat is een verslaving eigenlijk? Dario: je komt thuis en je wilt het direct doen, je eet snel je eten op om verder te kunnen doen, je kan niet stoppen, je wil er steeds meer van hebben. Het is niet het zelfde als een hobby. Finn: een verslaving heeft vaak met een scherm te maken. Een verslaving kan soms slecht zijn. Het kan je dingen laten doen die je anders niet zou doen. Astrid: mijn broer stopt niet met Angry-birds.
Kan een verslaving slecht zijn. Sam: daardoor ben ik te veel binnen, mijn ogen gaan achteruit, ik krijg te veel straling en heb nadien te veel energie om te gaan slapen. Yassin: bij sommige mensen gaat hun lichaam kapot van drugs, sigaretten of alcohol.
Heeft iedereen een verslaving? Aimane: sommige mensen niet, zoals ik. Sam: de meeste mensen wel, arme mensen minder want die hebben niet zo veel, Sanae: ik denk dat iedereen heeft wel iets als verslaving. Finn: het zit soms in je verborgen, je weet niet altijd of je het hebt. Dario: iedereen zal er eentje hebben. Dat stopt dan even maar dan krijg je een nieuwe. Een verslaving is misschien wel goed, zoals ik en mijn toneel en dat geeft mij een doel. Amélie denkt dat iedereen een verslaving heeft.

woensdag 11 juni 2014

Hagelbui

Astrid: toont foto's die ze met haar eigen fototoestel heeft gemaakt.
Yassin: is zaterdag naar de oefenmatch voetbal België - Tunesië gaan kijken. Tibo: Het was in Brussel. De wedstrijd werd lang stil gelegd door een enorme hagelbui. Sommigen hebben het op de tv gezien. De hagelstenen waren zo groot als eieren. Veel auto's waren beschadigd. Er is veel schade. Serres zijn gebroken. In een serre stonden cactussen van 200 jaar oud die nu zijn beschadigd. Het WK voetbal begint morgen. De Belgische ploeg heet "De Rode Duivels". Ze zijn gisteren vertrokken naar Brazilië.
De papa van Yassin komt uit Tunesië. Voor wie heeft hij nu gesupporterd? Yassin besliste om voor België te supporteren. Hoe is dat bij andere kinderen? Sanae voor Nederland omdat ze daar is geboren. Ze kiest dat zelf. Dario: als je hier bent geboren, kies je automatisch voor België. Als je kan kiezen tussen twee ploegen, kies je misschien voor de beste ploeg. Dario supportert ook voor Italië omdat hij dat een goede ploeg vindt.