woensdag 21 september 2016

Waarom groeien er geen bomen op de maan?

praatronde 21/9/16

Micha: heeft een voorstel om makkelijker de wiskundebundels te verbeteren: soms heb je te veel foutjes in je bundel. Je ziet dat door met de verbetersleutel te werken. Je moet Micha dan verwittigen. Dan moet je een kleefbriefje plakken op de bladzijde waar het moeilijk ging. De hele klas is het er mee eens.

Micha: heeft een ideeënboek om vrije teksten op te starten van 15 jaar oud. Hij heeft het ooit gemaakt en toont het omdat we het vergeten hebben. Het is een boek met veel ideetjes. Micha heeft een nieuw ideetje opgeschreven vanuit de praatronde: tongbrekers maken.

Micha: Jan van de bib gaat weg uit de bib van Nieuw-Gent. We gaan misschien iets voor hem maken.

Yavuz: heeft een vraag. Waarom groeien er bomen op de aarde en niet op de maan? Andreea: op de maan is er geen lucht en geen water. Barbara geeft Andreea gelijk; Barbara vindt onze planeet speciaal. Wat hebben planten nog nodig behalve lucht en water? Bomen hebben ook licht nodig, maar waarom? Dat weten we niet zo goed. Isra: warmte. Planten groeien tussen bepaalde grenzen van temperatuur. Te koud of te warm en het lukt niet meer. Barbara de blaadjes vallen op de grond en de blaadjes gaan dan in de grond, dus ook voedsel. Het wordt geen wereldonderzoek, maar we gaan het wel in ons w.o boek eens bekijken.

dinsdag 20 september 2016

kinderrechtenworkshop

praatronde 20 september 2016

Onze postbode Astrid heeft een interessante e-mail voor onze klas: het is van het huis van Kina.
ze geven een workshop die met de kinderrechten heeft te maken: de bende van P. De kinderrechtencommissarisen vinden dat een goed idee. Ze gaan dat waarschijnlijk doen als activiteit. We zullen eens bellen en vragen of er nog plaats is.
verslag: Amelie B.

maandag 19 september 2016

allegaartje

praatronde 19-9-2016

Amelie V. vraagt zich af waarvan kaars is gemaakt. Hanah: er is een wereldonderzoek van.
Micha we gaan in de afsluitronde naar dat werkstuk kijken.
Achteraf blijkt het werkstuk niet te vinden. We gaan dat toch even moeten opzoeken bij groep Leentje.

Amelie V. is gaan optreden met haar koor.

Romeo: waarom als duiven stappen dat ze met hun kop voor- en achterwaarts bewegen.
Andreea: omdat ze zo hun evenwicht te houden, zoals mensen die stappen met hun armen zwieren. Elke diersoort heeft zo zijn eigen manier van bewegen.
Amelie B.: om eten te zoeken.

Barbara is op vioolweekend geweest. Dat is zoals je workshops volgt en dan een heel weekend.