woensdag 14 mei 2014

vilt geschonken

praatronde

Yassin: schenkt twee zakjes vilt. Vilt wordt gemaakt van schapenwol. We hebben al zelf eens gevilt.

Manon: Waarom hebben baby's altijd blauwe ogen. Tibo denkt dat niet alle baby's blauwe ogen hebben. Yassin heeft gezien bij zijn zus dat ze geen blauwe ogen had. Finn: je oogkleur verandert met ouder worden. Romeo zegt dat zijn pasgeboren broertje bruine ogen had. Dario haalt de onderzoekskaart op die klaar hangt over ogen. Er staat al een vraag op: "Hebben alle pasgeboren baby's blauwe ogen".

Finn: mijn overgrootvader is gisteren overleden. Hij was 88 jaar.

maandag 12 mei 2014

Mogen dieren klusjes opknappen voor mensen?

Praatronde maandag 12 mei:

Manon heeft een broertje gekregen. Hij is precies op moedertjesdag geboren. Zal hij volgend jaar op moederdag jarig zijn? Astrid: neen, de dagen schuiven op. Volgend jaar zal moedertjesdag op een andere datum vallen dan dit jaar.

Finn: krantenartikel: China gebruikt apen om vogels weg te houden van vliegvelden. De apen klimmen in de bomen en verjagen de vogels of roven de nesten.
Wat vind je er van dat de mens dieren gebruikt om klusjes op te knappen? Dario: zo zullen ze uitsterven. Sam: die dieren doen dat niet zo graag. Romeo: sommige dieren worden daar voor gekweekt, bv. trekpaarden.

Drinken vissen?

Praatronde vrijdag 9 mei

Finn: Vissen drinken niet. Is dat dan niet nodig? Sam: ze slikken het wel in en spuwen het weer uit. Alexander: ook dolfijnen drinken niet. Finn: een haai heeft kieuwen, visjes ook, walvissen moeten boven komen om te ademen. Bij de kieuwen gaat er water weer uit de kieuwen. Sanae: vissen kunnen toch ook boven water komen om te ademen. Het water in ons aquarium zakt, dus onze vissen zullen wel drinken. Dario: neen, omdat het verdampt.
Is het wel zeker dat vissen niet drinken? We zullen er een onderzoek over voeren.

Romeo: waarom hebben mensen lijntjes in hun handen. We gaan op zoek naar andere lijntjes op onze huid. Finn: je hebt ook lijntjes in je voorhoofd als je fronst.