woensdag 24 februari 2016

De kinderrechtenrap

praatronde 24 februari 2016

postbode Otto (met hulp van Astrid): poster en cd van de kinderrechtenrap. Kinderrechtencommissaris Alexander zal er mee aan de slag gaan.

dinsdag 23 februari 2016

Op zoek naar indianen

praatronde 23 februari 2016

Arthur: bezocht een tentoonstelling over indianen. Daar zag hij ook dat indianen naar Gent kwamen in 1801. Zij hebben samen met Gentenaars de voetbalploeg gesticht.
We zoeken de tentoonstelling even op en we beslissen om te gaan. Micha zal reserveren.

Alexander: papa rook rook. De brandweer werd verwittigd. Er kwam vuur uit de schoorsteen. Ze hebben het geblust.

postbode Otto: er is een poster van de kinderrechten toegekomen, een brief van Astrid en Lukas en een poster van de jeugdboekenweek.

maandag 22 februari 2016

Vanwaar komt ons water?

praatronde 22 februari 2016

Otto (onze postbode): we kregen post over de weg van het water
1) een bezoek aan de watertoren en leren over de waterketen: goedgekeurd. Micha zal bellen.
2) een foto-tentoonstelling over water in het Vredeshuis, maar dat is enkel voor de tweede en derde graad. Hoe gaan we dit oplossen? 12 kinderen willen gaan. Dat is de meerderheid. Wat kunnen de kinderen van de eerste graad dan doen?
- een workshop 18
- verdelen over de collega's
- een uitstap doen met ouders 15
Als iemands mama of papa een workshop wil komen doen met deze vier kinderen dan zal Micha een afspraak maken.

Romeo: Hoe is de wereld ontstaan?
Yassin: daar zijn veel godsdiensten over. Astrid: met telescopen kan je naar de ruimte kijken en de oerknal zien. Tibo: stoffen die in de ruimte zweven kunnen iets maken. Aimane: niemand kan dat weten. Otto: er is een ontploffing geweest. Astrid: als je naar boven kijken zie je de wolken. Zie je die ook vanuit de ruimte? Wat is er dan in de ruimte en in de dampkring. Zijn er andere planeten waar leven mogelijk is? Waarom is een planeet bolvormig? Zie je de planeten vanuit een vliegtuig? Waarom ziet de aarde vanuit de ruimte er blauw en groen uit? Is de dampkring zichtbaar vanuit de ruimte? Wat is een zonnestelsel? Hoe is dat ontstaan?
We zouden er kunnen over filosoferen.

We bespreken taak voorzitter (Makka).

zondag 21 februari 2016

Otto' s caleidoscoop

praatronde 19/2
Otto: heeft een caleidoscoop mee. Iedereen kijkt er eens in. Hoe werkt zo'n toestel? Arthur: er zitten parels en spiegels in. Yassin: de parels zitten in het midden, de spiegels op het einde. We proberen te ontdekken waar precies en hoeveel spiegels er zijn. Zouden we zelf een caleidoscoop kunnen maken?