donderdag 28 november 2013

bang van Sinterklaas

Vandaag is Sanne in onze klas. Zij werkt op de Sassepoort, een Freinetschool in Gent.

Finn heeft een kostuum gemaakt voor zijn knuffelaapje. Hij gebruikte een oude sok waarop een monstertje staat. Nu heeft zijn aapje een griezelkostuum.
Wat kan je met sokken doen? Romeo: als een filtertje om thee te zetten. Arthur: sokpopjes, Astrid: om 4 stokken bovenaan bijeen te houden.

Aimane: Vorige week is Sinterklaas in Gent aangekomen. Dario: De Sint komt in Antwerpen aan en gaat dan naar alle steden. Waarom ben je bang om Sinterklaas een hand te geven? Zijn jullie bang om bv. een politieagent een hand te geven? Veel kinderen vinden dat eng. Astrid: je kent die niet. Ja, maar Sanne ken je ook niet en die durf je wel een hand te geven. Tibo: een politie-agent en de Sint hebben een hoed. Finn: zij hebben een soort macht. Dario : het heeft te maken met "opkijken" naar die persoon.

woensdag 27 november 2013

kunst met lego

Alexander was op een feestje van papa's werk. Daar was zijn broer met zijn vriendin. Er waren daar vrachtwagens. Angelina wil weten waarom er vrachtwagens zijn. Papa werkt met een kraan en bouwt huizen.

Finn: In de krant zag ik dat een kunstenaar beelden maakt van lego-blokjes. Nu heeft hij een tentoonstelling in Brussel. Hij maakt beroemde beelden en schilderijen na. Er staat ook een dino van 6m lang.

dinsdag 26 november 2013

Vissen in ons aquarium

Op zondag is Micha de klas binnen geweest om de visjes in ons aquarium te steken. Finn en Dario richten het aquarium verder in: stenen, planten, ...

Finn: waarom zijn er twee  knoppen aan een wc om door te spoelen? Sam: voor onze drollejes moet het water wat harder stromen, voor onze plas minder, daarom zijn er twee knoppen.
Waar gaat dat dan uiteindelijk heen? Tibo: het gaat naar de rivieren. Astrid denkt: pipi naar zee, drolletjes worden zand. Sam naar de riool, dan naar de aarde. Alexander denkt dat alles naar de zee stroomt. Angelina: van de riool naar de zee. Yassin: eerst naar het riool, de pipi wordt gezuiverd tot water. Arthur: eerst naar een riool, dan naar de fabriek. Hij weet niet welke fabriek. Romeo: drollen blijven op de bodem van het riool. Sanae: vuilnis gaat naar een containerpark en wordt gerecycleerd of verbrand. Ook drollen worden verbrand.
We moeten dit verder uitzoeken. Maar weten we waar het water vandaan komt waarmee we doorspoelen?
Uit de zee door een buis, uit rivieren, van onder de grond, het komt weer terug als doorspoelwater,
Waar gaan we onze antwoorden vinden? Op school zelf kijken, thuis vragen, loodgieter, het plan van een huis, beerdienst.