donderdag 8 mei 2014

Het nut van een koning

praatronde
Sanae: was in Nederland op Koningsdag. Er was een mooie sfeer. Er was een fanfare. Nederland is een land waar ze zich heel goed voelt. Ze is er ook geboren.
Waarom vinden sommige kinderen dat belangrijk? Romeo: hij beslist wat mag. Arthur: hij stopt de oorlog.
Dat is fout. Wij kiezen mensen die samen beslissingen nemen.
Waarom vinden sommige kinderen de koning minder belangrijk?
Astrid: de koning doet niet zo veel meer. Finn: dat is nog in de tijd van de sprookjes. Hij wordt dan bediend door meisjes met plateautjes. Finn zou niet graag koning willen zijn. Hij moet overal naar toe maar heeft niets te beslissen. Sanae heeft gezien dat de koning van Marokko streng beveiligd moet worden. Dat vindt ze stom. Eigenlijk hebben we geen koning nodig, vindt ze. Dat vinden we gek, omdat ze zo dol is op koninginnedag.

woensdag 7 mei 2014

Hoe wordt het weer voorspeld?

praatronde 7 mei

Manon: Hoe wordt het weer voorspeld? Dario: er bestaat hoog drukgebied en laag drukgebied. Er zijn wolken. Romeo: je ziet dat aan het draaien van de windmolens. Yassin: die zijn voor de elektriciteit. Sanae: in de ruimte zijn er satellieten. Die berekenen alles. Je kan dan op de tv een foto daarvan zien. Hoe komt het dat de ene wolk regent, een andere sneeuwt en een andere niets doet? Sam heeft er een dvd over. Yassin: de mensen die het weer voorspellen hebben daar kaarten van. Tibo: ze hebben torens. Ze vergissen zich soms. Finn: die windmolens hebben niets met het weer te maken, die wekken elektriciteit op. Het moet moeilijk zijn om dat allemaal uit te rekenen met behulp van satellietfoto's. Daarom maken ze soms foutjes.
Wat is het weer? neerslag, bewolking, wind, temperatuur, luchtdruk. We gaan hier zeker een onderzoek over doen.

Hamburger

Praatronde 6 mei

Tibo was in het verlengde weekend met het gezin in Hamburg op City-trip. Hij is per vliegtuig gereisd. Sanae wil weten waarom het pijn doet aan de oren als een vliegtuig daalt. Dario: dat komt door de luchtdruk. Finn legt uit dat het komt door het gewicht van de lucht die op je drukt, net zoals het water van het zwembad. Het trommelvlies wordt daardoor lichtjes ingedrukt en dat doet een beetje pijn. We kijken naar de kaart van Europa. We duiden Duitsland aan. De andere buurlanden van België zijn Nederland, Luxemburg en Frankrijk. België heeft vier buurlanden. Sam vindt dat Tibo meer mag vertellen wat hij daar heeft gedaan. Een inwoner van Hamburg is een Hamburger. Kan Tibo foto’s van de stad meebrengen?

Aimane: toont een boekje uit Brussel. Er staat in wat je kan bezoeken. Aimanes papa woont in Brussel.

De taalgrens


praatronde maandag 5 mei 2014

Finn: een Waals meisje komt voor een week logeren.  Finns gezin is nu gastgezin. We kijken nog eens naarde kaart van België om te zien waar de taalgrens loopt.
Aimane: heeft een tandenborstel mee voor het drukatelier.
Sam is naar het Boudewijnpark geweest. Hij heeft een bal gevangen die een dolfijn gegooid heeft.