donderdag 14 november 2013

Nederlandse studenten op bezoek

Vandaag bezoeken 18 Nederlandse studenten en hun leraren onze school.

Sanae heeft een vraag: er viel een beker op de grond en die brak en de keer daarvoor niet. Sam: als hij hard valt, zal hij breken. Yassin: het hangt af van hoe hoog hij valt. Sanae: het was twee keer vanop dezelfde hoogte. Dario denkt dat het te maken heeft met de vraag van het kogeltje dat platgedrukt werd. Finn wil weten of er een ijzeren randje om de beker heen zit. Sommige soorten glas zijn sterker dan andere. Finn heeft zijn elektrische tandenborstel is al 10 keer laten vallen en die is niet stuk, een andere was na één keer al stuk. Sanae: wat uit China komt, gaat snel stuk. Het hangt van het merk af.
Wat breekt makkelijk: glas, ei, aardewerk, snoep, tomaat, plastiek, camera.
Spullen uit China gaat sneller stuk. Sam: ze hebben slapper materiaal. Finn: ze moeten er veel produceren dus gebruiken ze slapper materiaal. Ze gebruiken materiaal dat slapper is om meer geld te verdienen. Sanae denkt dat ze daar goedkoop kunnen produceren. China is groot en daar zullen wel veel fabrieken staan.
Een stoeptegel breekt makkelijk en is dik. Dat is raar.

Hoe betalen we de kosten van ons feestje?

We moeten de papa van Dario 23,78€ voor het eten dat hij heeft bereid op het feestje voor Leentje.
Van waar halen we dat geld?
De drie klassen leggen bij uit hun klaskas. Maar de klas van Heidi heeft een lege klaskas omdat die groep net is opgestart. Zullen we elk één derde betalen of betalen wij iets meer?
23,78 : 3 = 7,93€. Zou de klas van Heidi aan 8€ geraken? Natuurlijk is de groep van Heidi samengesteld uit kinderen van de beide andere groepen. Daardoor hebben ze misschien recht op een deel van onze klaskas. Het voorstel is wij 10€, groep Leentje 8€, groep Heidi 6€.
We zullen dit bespreken in de schoolraad.

Warmbloedig

Sanae wil weten waarom sommige jongeren zich licht kleden als het koud is. Dario heeft ook nooit koud. Sommige mensen kunnen beter tegen de koude dan anderen. Dat is ook zo met warmte. Het is wel zo dat jongeren zich schaars kleden.
Wat is koudbloedig en warmbloedig?
Sam: dieren die op de noordpool leven zijn koudbloedig, dieren die in warme streken wonen zijn warmbloedig.
We bekijken de kaarten met de indeling van het dierenrijk. Enkel dieren met bloed kunnen warm-of koudbloedig zijn. Dat zijn allemaal gewervelde dieren. Die hebben bloed. Daarin zitten vijf groepen: vissen, amfibieën, reptielen, vogels, zoogdieren. De vogels en zoogdieren zijn warmbloedig. Dat betekent dat zij hun lichaamstemperatuur gelijk kunnen houden. De vissen, amfibieën en reptielen hebben geen constante lichaamstemperatuur. Zij hebben de temperatuur van de omgeving en we noemen ze koudbloedig. Zij hebben warmte nodig om op te warmen.