vrijdag 19 september 2014

Traditionele kledij

Praatronde 19/9/14

Bastiaan wil weten waarom melktanden geen wortels hebben? Is dat wel zo?
Finn weet dat er in de map beneden een werkstuk over tanden zit. Hij moet die eerst opzoeken.

Romeo: een slak is plakkerig en toch kruipt ij makkelijk. Wij plakken niet aan de grond en toch kruipen wij moeilijker. Astrid vindt het niet waar, want baby's kruipen wel makkelijk. Finn: slakken lopen niet rechtop, wij zijn het gewoon om te stappen, een slak is gewoon om te kruipen.
Waarom is een slak slijmerig? Sam: ze eten bladeren en moeten in de boom geraken. Hij moet ook nog een huis meezeulen. Bastiaan: het is een soort zweet. Yassin: als we slakken eten is het slijm weg. Finn: in de natuur is niets nutteloos. Het slijm plakt niet, het glijdt. Ook regenwormen zijn nat. Als ze droog zijn, gaan ze dood. De slak moet ook slijm maken om zich niet te kwetsen als ze kruipt.

Manon: schenkt een poppetje aan het filmatelier. De pop komt uit Frankrijk en is wat raar gekleed. Arthur: het zijn kleren van vroeger, vanuit de bergen. Tibo: kleren van een boerin, gezien in Turkije. Astrid: bruiloftskleren. Bastiaan: het heeft met de cultuur te maken. Finn: oma spaart ook poppen en ze heeft er ook zulke. Ook van andere landen. Het is traditionele kledij.

maandag 15 september 2014

Techniek met viltstift

Praatronde 15 september

Bastiaan: de draadjes zijn uit zijn knie. Hij beschrijft hoe het ging.

Astid: toont vier tekeningen. Papa printte van het internet kleurplaten af en Astrid kleurde bepaalde vlakken in met zwarte viltstift. We gaan kijken of we met deze techniek iets kunnen doen in het tekenatelier.