woensdag 20 mei 2015

bloedklontertje

Finn: één van de poezen van Finn mankte. Even later sleepte hij zich voort aan zijn twee voorpootjes. Zijn achterpootjes waren lam. De poes werd naar de dierenarts gebracht. Er was een klontertje bloed in de ruggengraat knel komen te zitten en was hij verlamd. Hij bleef 's nachts bij de dierenarts. De volgende dag is Cayenne gestorven. De poes ging mee naar huis in een doos en hij is begraven.
Bastiaan wil weten wat een klontertje bloed is.
Kunnen mensen ook een bloedklontertje krijgen? We denken van wel. Yassin en Bastiaan deden een onderzoek over bloed. Bastiaan: denkt de suikerspiegel, je bloed wordt dikker. Als je neus bloedt, zitten daar ook klontertjes in. Dat is omdat het contact maakt met de lucht dat het stolt.

Romeo: volgend jaar moeten mensen naar een kleiner huisje. Waarom is dat? Bijvoorbeeld: een omaatje alleen die drie slaapkamers heeft moet verhuizen naar een huisje met één kamer. Astrid: oude mensen vinden hun huis zelf te groot en kiezen er zelf voor. Aliou: als ze ineens alleen zijn omdat de partner sterft, kunnen ze het huis niet alleen meer betalen.

dinsdag 19 mei 2015

Bastiaan, de ridder.

praatronde 19 mei 2015

Bastiaan heeft een ridderfestival bezocht. Iedereen liep er verkleed als ridder, met zwaarden en zo. Hij was heel opgewonden. De hond was ook mee. Er waren kraampjes met zwaarden, kaarsen. Er waren steekspellen en boogschieten. Ze kochten een werpbijl. Daar zijn Pieter en hij nu mee aan het oefenen naar een houtblok.
Was het carnaval? Waarom doen ze dat? Het is om de mensen iets te laten zien uit die tijd. Het kan met alle periodes uit de geschiedenis.

Wiame heeft een konijn gekregen. Ze is zwanger. Er zijn poezen die vannacht het konijn aanvielen. Mama heeft de katten verjaagd. Ze wil het konijn eens meebrengen.
Wat gaat ze doen met die jonge konijnen? Wat gebeurt er met jonge poezen die mensen soms krijgen?
Micha vertelt over het kattenwerpen in Ieper.