woensdag 8 juni 2016

Waar worden muntjes gemaakt?

praatronde 8 juni 2016

Astrid: heeft munten van 2 euro mee. De achterkanten zijn verschillend. Arthur: per land verschilt dat. Astrid: niet helemaal juist, want er liggen er twee van België tussen, op de een staat koning Albert, op de ander Het Atomium. Ze zijn wel uit een verschillend jaartal. Zou elk jaar een andere achterkant krijgen. Astrid: er komt nu een 2 euro-muntstuk uit met een vermiste jongen. Wie zou daar iets over weten? Iemand die munten maakt. Wie zou doen? Farida: mensen in de bank. Romeo: weet een winkel waar ze alles weten over munten. Ze ruilen daar goud. Yassi: machines maken dat. Waar staan die machines dan? In winkels? Dus dan ga je naar de winkel en koop je muntjes van 2 euro. Waarmee betaal je dan? Astrid: alleen winkels krijgen muntjes.
We gaan een muntenverzamelaar zoeken. Astrid kent iemand.
Waarom zijn er ook bankbiljetten? Hoe maken ze die? Waarom zijn er verschillende bankbiljetten met de zelfde waarde?

dinsdag 7 juni 2016

Waarom niezen we?

praatronde 7 juni 2016

Amélie: Waarom sluit je je ogen als je niets?
Yassin: dan kan er geen snot in je ogen vliegen. Astrid: waarom krijg je soms tranen in je ogen als je niets? Aimane: als ik nies, blijven mijn ogen open. Wanneer nies je? Adlan: als je verkouden bent. Romeo: als er iets in zit dat er niet uit kan. Door te niezen vliegt het eruit. Yassin: als ik naar de zon kijk, moet ik niezen.

Alexander: heeft de gele gordel gehaald in judo. Iedereen was trots. Hij heeft nu al wit met eerst één geel streepje, dan twee gele streepjes, dan geel. Hij moest de grepen en de woorden kennen.  Tegen wie mag hij nu vechten?

Farida: Er zijn elf verdiepingen in ons gebouw. Ik woon op het achtste. Als ik naar beneden ga, kom ik al die deuren van die andere verdiepingen tegen. Hoe komt dat? We snappen haar vraag niet zo goed. We denken dat ze bedoelt hoe een lift werkt. Yassin: een lift hangt aan kabels. Je duwt op een nummertje en bovenaan wordt de lift naar de juiste plaats getrokken. Astrid: het is een systeem met katrollen en er wordt meer of minder gewicht gegeven. Romeo: de liftdeur gaat niet open als er geen lift achter staat. Aimane: in een lift is een camera. Die ziet waar je naartoe wilt. We zijn het daar niet mee eens. Otto: een deur gaat niet open omdat dat automatisch gaat als de lift daar is.

maandag 6 juni 2016

Waarom kussen mensen elkaar?

praatronde 6 juni 2016

Yassin: Waarom kussen mensen? Astrid: misschien komt het van bij de oude Grieken en was er een god van de liefde. Romeo: in de bijbel staat dat iemand Jezus heeft gekust om hem te begroeten. Yassin: waarom kussen geliefden elkaar op de mond? Micha: het is zeker cultuurgebonden. Aan de Middellandse Zee is het gewoon dat mannen elkaar een wang geven. Amélie: Waarom is het vaak drie zoenen?