donderdag 20 maart 2014

Waarom bestaan er verschillende kleuren van ogen?

Tibo: wil weten waarom mensen verschillende kleuren van ogen hebben. Finn: iedereen is anders. Daar heb je recht op. Het gaat soms mee met de kleur van je haar. Sanae: heeft een Turkse vriendin met zwart haar, maar ze heeft wel groenachtige ogen. Manon weet dat mensen uit Afrika donkere ogen hebben, uit België of Gent blauwe of groene ogen. Alexander weet dat je geboren wordt met blauwe ogen. Later verandert het. Dario: als ik groene ogen heb, zie ik alles dan groener? We hoorden het onderzoek over haar maar niet waarom iedereen er haarkleuren zijn. Finn: je pupillen worden groot in het donker. Dat is het zwarte kringetje in je oog. Finn ziet zijn pupil groeien of verkleinen in de spiegel als hij het licht aan doet. In de winter en zomer hebben je ogen niet de zelfde kleur. Hoe zijn de  ogen van dieren? Is er nog een zwart randje rond de iris? Hoe werkt het oog? Waardoor krijgt Sanae pijnlijke ogen door gras? Waarom staat een oog soms een beetje scheef? Waarom dragen sommige mensen een bril.
Welke delen zie je aan een oog? het wit met adertjes er in, de iris, de pupil.

zondag 16 maart 2014

Waarom hebben legomannetjes gele hoofden?

Dinsdag 11 maart

Finn  vertelt over de Lego-film en vraagt zich af waarom legomannetjes geel zijn en bijvoorbeeld starwars mannetjes niet? Dario: Star Wars poppetjes hebben een huidskleur omdat dat nagemaakte mensen zijn. Yassin zegt dat Lego-mannetjes geen mensen zijn en daarom geel kunnen zijn. Sanae zegt dat dat plots een idee van iemand was om deze mannetjes geel te maken.

Astrid slaat haar enkels af en toe om. Ze kreeg een dikke buil hierdoor en vraagt zich af: Wat is een buil? Sanae zegt, als je bijvoorbeeld met je hoofd tegen een muur botst, dan krijg je ook een buil. Finn: Als je ergens tegen botst met je knie, dan gaat er vocht naartoe, dan zit dat builtje helemaal vol met vocht, dat vocht doet het genezen.

Woensdag 12 maart

Astrid vraagt zich af waarom het bestek voor kinderen dat ze mee heeft uit Italië zo inklapbaar is?
Italië wordt aangeduid op de kaart.
Sanae zegt dat het is omdat kinderen iets onhandiger zijn, en dat het zo veiliger is.
Finn zegt dat dat te vergelijken is met usb-sticks voor kinderen en volwassenen, die zijn ook iets gebruiksvriendelijker voor kinderen.
Zo’n inklapbaar bestek is ook leuker. Het wordt ook verkocht omdat ze daar geld mee willen verdienen.
Sam zegt dat dit bestek leuker is, en daarom voor kinderen, want grote mensen hebben weinig plezier, het plezier verdampt.
Er wordt even stilgestaan bij het verdampen. Eigenlijk bedoelt hij dat oudere mensen rimpelen. Verdampen is iets wat met water gebeurt zoals op de ramen.
Romeo denkt ook dat het bestek zo gemaakt wordt omdat het veiliger is.
Finn vult nog aan dat mama’s en papa’s proberen kinderen dingen wijs te maken dat ze veel
groentjes moeten eten om groot en sterk te worden. Zo’n bestek wordt gemaakt om eten leuker te laten zijn.

 Met de klas kijken we samen naar zo een filmpje op youtube waar mensen vallen. Iedereen lacht heel hard. Sanae vraagt zich af waarom mensen lachen met de pijn van anderen?Yassin vindt het grappig omdat hij vindt dat dat niet normaal is. Astrid: misschien willen die mensen die dat doen een streepje van geweld krijgen.Finn: dat is erg dat mensen daarmee lachen. Dat is niet zo leuk. Arthur, die doen iets erg omdat ze beroemd willen worden. Els: psychologisch. We denken niet dat het zou gebeuren, en plots gebeurt er iets onverwachts en daarom lachen we. Laurie denkt dat wanneer er iets onverwacht gebeurt en het niet zo erg lijkt, we gaan lachen. Het lachen ontspant ons lichaam weer. Sam vraagt zich af waarom mensen andere mensen filmen die vallen? Er wordt gestemd en de meerderheid vindt dit een interessant nieuw wereldonderzoek.
Donderdag 13 maart

Finn vertelt over zijn uitstapje dat hij maakte naar de loopgraven en de IJzertoren.  Heel wat vragen komen naar boven, Wanneer was WO I? Waar waren die loopgraven?
Sanae zegt dat WO I precies een eeuw geleden is begonnen. De opa van Ann van ons stibo is 100j en heeft die oorlog dus nog meegemaakt. Sanae spreekt over de oorlog in Syrië, waar een vrouw mensen onder het puin haalde en zo haar drie zonen gevonden heeft. Alexander: in Rusland werd er met zwaarden gevochten en daarom zijn er veel mensen doodgegaan. Finn leerde dat  de 1ste wereldoorlog is begonnen omdat een kroonprins in Sarajevo werd doodgeschoten.
Yassin zag op TV jongens die in zo’n kamp waren en dat een meneer die zomaar doodschoot, zonder reden. Sam zegt dat iedereen zijn familie nog in de oorlog heeft gezeten.
Micha pikt hier op in: Er zijn altijd oorlogen. Hoe ontstaan oorlogen?
Romeo: oorlogen bestaan altijd door ruzies uit twee landen, als die veel ruzie krijgen dan maken die oorlog. Micha: een land kan geen ruzie maken met een ander land. Zijn dat dan alle mensen in die landen die ruzie met elkaar maken?  Tibo zegt dat de mensen vechten omdat ze koning willen zijn. Astrid zegt dat oorlog ontstaat omdat ze het kasteel op een andere plek willen hebben. Alexander zegt omdat mensen, andere mensen dood doen met hun pistool.
Micha, maar ‘waarom’ begint een oorlog?
Yassin: iemand van een ander land komt naar Amerika en de president is boos op die andere president. En de ene zegt dat de andere hier niet mag komen en dan krijg je oorlog omdat ze boos zijn. Finn: oorlog komt er omdat mensen boos zijn. Als WO I er niet was geweest was er geen WO II geweest. De Duitsers moesten veel schulden betalen, Hitler ging niet akkoord en zo kwam er weer oorlog. Sanae: in Syrië wou president Assad niet weg en zo begon zijn oorlog. Wat Sanae dom vindt is dat er op termijn geen mensen meer gaan zijn door al dat vechten. Dario: oorlog is er somsomdat ze landuitbreiding willen, zoals in de Middeleeuwen.
Een nieuw onderzoek kan worden gestart.
Waarom zijn er oorlogen?
Welke oorlogen zijn er al geweest?
Wanneer is het officieel oorlog?