dinsdag 8 september 2015

Hoe wordt een kaart gemaakt?

praatronde 8 september 2015

Yassin: hoe maken ze een landkaart? Hoe weten ze hoe groot een land is? Alexander: ze gaan naar een land en tekenen het. Micha: maar als je in een land staat, zie je toch niet hoe groot dat land is en waar de grens is? Waar we nu staan, zie je toch niets van de grenzen van ons land?
Astrid S.: ze gaan in een vliegtuig en kijken vanuit de lucht. Amélie: ze maken luchtfoto's. Arthur: astronauten maken foto's vanuit de ruimte. Tibo: Het is vanuit een ruimterobot die op de maan staat. Romeo: satellieten maken foto's.
Misschien gebeurt dat wel vanuit de lucht. Dat zou zeker een goed idee zijn. Maar in de tijd dat er nog geen vliegtuigen en fototoestellen bestonden, maakten ze ook al kaarten. Hoe kon dat dan?
Ze hebben er geen idee van. Dat wordt een nieuw wereldonderzoek.
Dit zijn onze extra vragen:
Bestaat overal een kaart van?
Hoe oud was de eerste kaart?
Hoe weten ze waar kleine eilandjes liggen?
Hoe weet je waar precies een land ligt?
Hoe weet je precies waar welk land ligt?
Hoe vind je de grens van een land?
Hoe weet je waar het vierkantje voor een hoofdstad moet?
Hoe weet je waar Lapland ligt als dat niet echt een land is?
Kunnen we zelf een kaart maken?

maandag 7 september 2015

Baby's met een wasknijper

praatronde 7 september 2015

Tibo: is naar een zoo geweest. Het was een safaripark in België. Sommige dieren liepen los, zoals een nijlpaard en de giraffen. De neushoorns zaten vast. Waar komen deze dieren vandaan? Xena: Afrika. Wat is Afrika? Xena: een warm land. Neen, Afrika is geen land. Wat is het dan wel? Nihad: een continent. We kijken op de kaart.

Elvire: haar peter heeft een baby gekregen. Ze heeft gezien hoe de baby drinkt en hoe je een poepje moet afkuisen. Hoe drinken baby's? De mama krijgt melk in haar borstjes. Waarom? Omdat een baby nog geen vast voedsel kan eten.
Ook bij de zoogdieren is dat zo. Het jonge dier krijgt moedermelk.
Elvire zag ook een wasknijper op de buik van de baby. Is dat om de baby aan de waslijn te hangen?Daar zat de navelstreng. Waarvoor dient die? Tibo: Als mama drinkt, gaat het door de navelstreng naar de baby. Micha: zo? rechtstreeks? Hoe krijgt een baby eten in de buik van mama? niemand weet precies hoe. Dit wordt een wereldonderzoek.

Welke landen liggen aan een zee?

vrijdag 4 september 2015

Astrid S: hebben Tunesië en Luxemburg een zee?
Gaalid en Yassin zeggen dat Tunesië een zee heeft. Zij kennen Tunesië. Hoe zien we of op een kaart of een land aan de zee ligt? Als er op de kaart blauw naast ligt. Blauw op een kaart betekent altijd water. We zoeken landen in Europa die aan de zee liggen en die niet aan de zee liggen.

Wiame: vertelt over een man die werd ondergegraven in het zand op een strand in Marokko.

Gaalid: was in Bobbejaanland en vertelt over de achtbaan. Hij vond het eng. Hoe snel denk je dat het karretje gaat op een achtbaan? De meeste kinderen denken een getal boven 100 km/u. Maar een achtbaan heeft een snelheid van 50 of 60 km/u. We vergelijken dat even met de snelheid van een auto. 50 km/u is de snelheid die auto's mogen hebben in de stad. Waarom loijkt het dan veel sneller te gaan?
Astrid V. omdat het naar boven en beneden gaat. Het is in combinatie met hoogtevrees. Romeo: omdat je dat niet gewoon bent. Tibo: De open lucht heeft er ook mee te maken, want op een fiets lijkt dat ook snel.

Farida: Een vriendinnetje op de fiets wou iedereen pijn doen. Ze is weg gelopen. Er was een spelletje met een stok. Er is nu ruzie met dat meisje en het is nog steeds niet opgelost.