vrijdag 6 juni 2014

Waarom hebben we hoogtevrees?

Tibo: Waarom zijn de meeste mensen bang van hoogte? Arthur: je bang om te vallen. Sam: het hangt  af van de hoogte. Een kleutertje is al bang op een bankje. Het hangt ook af van de leeftijd. Finn: bang zijn is iets wat je helpt in het leven. Het beschermt je tegen gevaar. Je krijgt adrenaline als je bang bent, het is een soort extra energie waardoor je bijvoorbeeld snel weg kunt rennen.
Angst is inderdaad een overlevingsmechanisme. Zonder schrik zou je veel risico's nemen.

Hoe begin je een rage?

praatronde woensdag 4 juni

Finn: heeft een gitaar gekregen op de rommelmarkt. Zijn zus speelt gitaar en heeft hem al een akkoord geleerd. Hij speelt voor ons.
Wiame heeft twee konijnen gekregen. Eentje is al dood.

praatronde donderdag 5 juni

Sam: heeft in papier trapjes geknipt.
Romeo: je eigen windjes ruik je niet. Hoe komt dat? We gaan niet akkoord. Je ruikt ze wel. Sanae: vanwaar komen windjes? Finn: Het is lucht die in je lichaam zit met een vies geurtje en het moet er uit? Yassin: een boertje komt er aan de andere kant uit. Hoe komt het dat je windjes die geur hebben? Finn: er zitten gassen die in je eten zitten en ze komen vrij in je lichaam. die gassen moeten er weer uit. In spruitjes zitten andere gassen en meer. Daardoor moet je meer windjes laten. De vitaminen worden er uit gehaald, de vieze stoffen heb je niet nodig en die ruiken. Sanae: je ruikt bij elk gerecht onmiddellijk wat het is. Dat zijn die gassen die je dan al ruikt. Maar de windjes van spaghetti ruiken toch niet naar spaghetti? Tijdens de ramadan bij ons heeft iemand een windje gelaten, ok al had die al lang niet gegeten. Het gas komt vrij en er wordt een ander soort gas gemaakt dat stinkt.
Onze veronderstellingen zijn misschien toch niet zo correct. We zullen een onderzoek opstarten.

praatronde 6 juni

Lindsay: heeft zaterdag  vier zaadjes geplant. Ze heeft ze water gegeven maar er is nog niets te zien. Dario: dat is normaal, het is nog te vroeg.
Sanae: er is een nieuwe rage: kleurrijke elastiekjes die je in elkaar vlecht tot een armbandje.
Hoe lanceer je een rage? Arthur: gewoon beginnen met iets en de rest doet je na. Sam: En dat valt dan weer terug.
We zouden dit kunnen proberen. Iemand van onze klas lanceert een rage. Enkel onze klas weet ervan. We kunnen zien of kinderen van de andere groepen volgen. Maar hoe krijg je dan een rage op andere scholen? Amélie: zag ook in Engeland en Nederland die gekleurde armbandjes. Dat kan toch niet door één kindje op een school gelanceerd zijn? Finn: er zijn ook volwassen mensen die proberen een rage te lanceren. Ze vinden nieuwe dingen uit en tonen dat aan de winkels. Het zijn mensen die werken voor speelgoedfirma's. Zij beginnen er mee en dan kunnen ze veel van dat spul verkopen. Ineens zie je dan in alle winkels dat zelfde speelgoedje.
We kunnen vinden ons in deze uitleg. We worden beïnvloed door de reclames van speelgoedfirma's.


maandag 2 juni 2014

Hoe krijg je speeksel in je mond?

Manon: Hoe krijg je zever in je mond? Ze bedoelt speeksel. Finn: je hebt dat nodig om je eten slap te maken. Er zit misschien ook een soort zuur in. Het komt uit kliertjes. Sanae: die klieren zitten ergens bij je nek of je kaak. Je kan je mond bewegen zodat je speeksel in je mond krijgt. Dario: je mond moet vochtig blijven. Als mijn mond droog is, kan ik moeilijker ademen. Het vocht gaat door het velletje van je wang. Finn: je kan toch ook drinken om vochtig te houden. Arthur: het is ook om je keel vochtig te maken. Yassin: waarom moet je zo vaak speeksel doorslikken.

Angelina: zag op een feestje een kat met vier kittens. Ze heeft er één gekregen. Finn wil weten waarom katten zo veel jongen ineens krijgen? Een giraf krijgt maar één baby ineens. Sanae denkt dat het is omdat de babygiraf heel groot is. Wat doen we met poezen die niet geadopteerd worden? Yassin: naar de poezenboot brengen of een asiel. Hoe kunnen we vermijden dat er zo veel poezen en honden in de asiels zitten? Finn: we kunnen zorgen dat ze geen jongen meer kunnen krijgen.