donderdag 7 november 2013

Familieleden die je weinig ziet

Sam was naar een Halloweenfeestje. Zijn papa, die hij nog nooit had gezien, kwam op bezoek. Dat moet een bijzonder gevoel geweest zijn. Spannend. Fatemeh vertelt dat ze haar twee grootvaders, die in Iran wonen, nog nooit heeft gezien. Deze maand zal ze ons verlaten om terug te keren te keren naar Iran. De kinderen van gescheiden ouders hebben ook zulke ervaringen. Sommigen hebben grootouders of overgrootouders die ze nooit hebben gezien omdat ze gestorven zijn. De broer van Dario is vier jaar naar Australië geweest. Nu is hij weer weg naar Nieuw-Zeeland. De papa van Angelina ligt steeds in een ziekenhuis en ze kan hem nooit.
We kijken even welke landen we in onze kring terug vinden. We hebben zijnsdraadjes in: Iran, Tsjaad, Engeland, Dominicaanse Republiek, Algerije, Marokko, Rusland, Nederland, Tunesië, Italië.

woensdag 6 november 2013

De Rode Dzao

De Rode Dzao is een volk uit Vietnam. We zien hen op een foto van de wereldkalender. We bekijken en bespreken de foto.

Astrid toont een poster met paardenrassen. Er staan er 66 op. Hoe komt het dat er van één soort zo veel rassen bestaan, net zoals bij honden en katten. Bij andere diersoorten, zoals de eekhoorn is dat niet. Hoe komt dat? Finn: lang geleden namen mensen wolven gevangen en hebben ze tam gemaakt. Sommige kwamen in warmere landen terecht en zo begonnen ze er anders uit te zien. Waarom hebben de mensen ooit wolven en paarden tam gemaakt? Omdat die dieren nuttig waren voor de mens als vervoermiddel, rijdier of bewaker. Later kwamen er dan verschillende rassen omdat ze voor verschillende doelen werden gebruikt. Een paard dat hout uit een bos moet sleuren, moest stevig en sterk zijn. Een hond die moet bewaken moet er gevaarlijk uitzien.

dinsdag 5 november 2013

Waardoor krijg je dorst na het eten van zout?

Finn wil weten hoe het komt dat je dorst krijgt door iets zouts te eten?
Wat smaakt zout? zoute chips, de zee, worst, pizza
Welke vier smaken zijn er? zout, zoet, bitter, zuur.
Finn denkt dat een zoutkorrel als een spons is die water opslorpt.
Waar gaan we het antwoord vinden?
Manon heeft een neef die veel weet over zout. Sam wil weten of er ergens een zoutfabriek is. Hoe vind je zout? Finn weet dat er in de winter zout op straat wordt gegooid. Dario's ouders zijn kok. De papa van Aïcha vervoert zout, denken we.
Bijkomende vragen zijn:
- Waarom heb je dorst na je eten (ook al was het niet zout)?
- Krijg je ook van peper dorst? Hebben peper en zout dan iets met elkaar te maken?
- Waarom smaak je eten niet meer dat al in je buik zit?
- Waardoor verdwijnt een suiker of zoutkorrel in je mond? Smelten ze?
- Hoe halen ze zout uit de zee?
- Waarvan krijg je dorst (want na sinaasappelsap krijg ik extra dorst)?
- Hoe komt het dat ijs verdwijnt door zout?

maandag 4 november 2013

Waardoor groeien planten naar de zon toe?

Dario is onze nieuwe postman. Hij vertelt welke folders er in ons postvak liggen.
- Een folder van het natuurhistorisch museum in Brussel.
- Een folder van het Afrikamuseum in Brussel.
- Gent wil de meest kindvriendelijke stad worden. We kunnen het stadhuis bezoeken.
We onthouden dat deze musea bestaan voor als we iets nodig hebben.
Welke musea zouden er bestaan in Gent?
Gravensteen, Designmuseum, SMAK, museum schone kunsten, Huis van Alijn, Stam, Huis van Kina, Tuin van Kina, MIAT, Belfort, St-Baafsabdij.

Naomi (groep Heidi) komt vragen wat we kunnen doen voor Leentje die even weggaat omdat ze zwanger is. We kiezen voor een feestje.

Alexander heeft bij oma met de konijntjes gespeeld.
Astrid wil weten waarom de bananen krom zijn. Hannah (groep Leentje) heeft die vraag ook in de kring gesteld. Dario weet dat er cellen in de wand van een banaan zitten die ervoor zorgen dat er naar de zon toe wordt gegroeid. Bij een banaan gaat dat in een boog omdat er andere bananen in de weg zitten.
Waardoor groeien planten naar de zon toe? Finn: de bladeren moeten de zonnenstralen opvangen want daar zitten vitaminen in voor de plant. In de winter laat een boom zijn blaadjes op en slaat de vitaminen op. Zo overleeft hij de winter. Zouden er dan vitaminen zitten in zonnenstralen? Sanae weet dat er vitaminen in fruitschillen zitten en de zon heeft daarop geschenen. Yassin loopt in de zon en denkt niet dat hij zo vitaminen opdoet. Finn: planten zijn er op gebaseerd om zo te werken, wij niet. Dario wil weten wat vitaminen zijn. Finn wil weten waardoor er zo weinig planten in de woestijn zijn terwijl er veel zon is.

Finn was in de vakantie op een workshop van het KASK. Hij heeft er een machientje gemaakt dat kan bewegen als je het activeert met eender welke afstandsbediening.

Manon: Hoe zijn mensen ontstaan? We hebben twee versies: de godsdienst en de wetenschap. Godsdiensten vertellen dat een god de mens op onze aarde heeft gezet, maar kan daar geen bewijzen voor geven. De wetenschap heeft die bewijzen wel. Finn  heeft vorig jaar een onderzoek gevoerd over de evolutie van de soorten. De mens komt voort uit apensoorten die stilaan geëvolueerd zijn. Hoe zijn die apensoorten er dan gekomen? Binnenkort bezoeken we het Huis van Kina. Daar zie je goed de evolutie van het leven.

Astrid schenkt een spandoek. Er staat wel reclame voor bier op. Misschien kunnen we dat gebruiken voor in ons atelier drama voor als we in een café zijn.

Finn wil regelen wat uitsluiten is. Daar zijn wat vragen over. We mogen kiezen met wie we spelen maar toch mogen we ook niet uitsluiten. Er komen reacties los. Mogen we zeggen dat we geen zin hebben om met iemand te spelen. De grens is heel moeilijk. We zullen er morgen proberen uit te geraken in de klasraad.