dinsdag 29 april 2014

Eeb ballon doorprikken zonder dat hij knalt

Romeo: Waarom is bloed rood? Daar is al een werkstuk over. In je bloed zitten rode bloedlichaampjes. Die kleuren het bloed rood. Sam weet dat sommige mensen zogezegd blauw bloed hebben. Dat is niet echt zo, maar het betekent dat ze van adel zijn. Ook dierlijk bloed is rood.

Yassin: Hoe komt het dat ik een satéprikker in een ballon kon prikken en die ging niet stuk. Dario weet het antwoord vanuit de workshop "Wablief, Unief": Aan de zijkant van de ballon is de ballon heel dun. Als je daarin prikt, knalt hij. Aan het ventieltje is de ballonenhuid wat slapjes en dikker. Daar kan de ballon een prikje verdragen.

Sam: Waarom hebben veel waterdieren schubben? Van de gewervelde dieren hebben de vissen en de reptielen schubben. De amfibieën heebn een gladde huid, vogels veren en zoogdieren een vacht. Sommige zoogdieren, zoals een dolfijn zijn terug gekeerd naar het water en hebben geen vacht meer nodig.

maandag 28 april 2014

Kale neushoorns

Tibo: Waarom is een neushoorn kaal? Sanae: het is een andere diersoort die ergens anders is opgegroeid. Finn: dat is ook zo bij ons. Wij hebben ook hele kleine haartjes op onze huid, een neushoorn waarschijnlijk ook. Het heeft te maken met de evolutie van de dieren. dat dier is zo geëvolueerd. Hij denkt dat er drie soorten neushoorns zijn, zelfs een met platen, waarschijnlijk lijken die op onze eelt.
We kijken naar de kaarten over de indeling van het dierenrijk. De neushoorn zit bij de zoogdieren. Sommige zoogdieren leven in een koude omgeving (ijsbeer). Daarom heeft hij een dikke vacht. Een dolfijn is een zoogdier zonder vacht want die leeft in zee. Een neushoorn is beter af zonder dikke vacht want hij leeft in een warm gebied. Hij heeft wel enkele stijve, zwarte haren.

Lindsay: toont een tekening