vrijdag 14 februari 2014

Een mysterieus schilderij.

Romeo: Schilderijen die portretten zijn lijken jou soms aan te kijken. Hij noemt de Mona Lisa. Dario denkt dat het zo is als de pupillen in het midden van de ogen zijn geschilderd.

Alexander: Waarom hebben jongens "bolletjes"? Sam denkt dat het pitjes zijn. Dario zegt dat ze te maken hebben met de voortplanting van de mens.

Romeo: wil weten waarom je na een bad of het zwemmen rimpeltjes hebt. Sam: je hebt lijntjes in je huid. Die zwellen op. Manon: het water zorgt dat je oud vel krijgt.

De twee eieren.

donderdag 13 februari 2014

clickx-minecraft

Finn en (grote) Sam hebben thuis samen een pak van clickx gemaakt. Sam bleef bij Finn logeren.

Dario: waardoor komt lava plotseling naar boven?
Tibo: er zit gas in de lava en dat schiet naar boven.
Wat is lava eigenlijk? een soort vuur, het lijkt niet meer op vuur maar iets kokends, het is geen vuur want je kan het niet blussen, het zijn gesmolten stenen (dat is het juiste antwoord).
Kunnen wij zelf stenen smelten? Waar worden die stenen gesmolten?
Misschien is er ergens een bron waar lava gemaakt wordt. Sanae denkt dat vulkanen voorkomen in warme landen waar de zon schijnt.

woensdag 12 februari 2014

Romeo heeft vannacht een broertje gekregen.

Bastiaan: de moeder van oma is gestorven en hij moest naar de mis in de kerk. Hij vond het saai. Hij ging naar voor om een koekje te eten. Finn heeft het ook al eens meegemaakt. Hij vraagt zich af hoe het komt dat er nu veel mensen niet meer katholiek zijn. Yassin heeft al eens een begrafenis bij de moslims meegemaakt. De op van Alexanders papa was gestorven. Nu heeft hij een andere opa gekozen. Sanae zat vroeger op een katholieke school en ze vond dat ze daar rare dingen moest doen.
Sam denkt dat het door de oorlog is. Bastiaan denkt dat er ook meer moslims in ons land zijn doordat er vroeger wereldoorlog was en er zijn toen moslims bij ons komen schuilen. Yassin denkt dat de blanke mensen vroeger zwarte slaven hadden en die zijn gevlucht naar hier. Sanae denkt dat moslims gewoon naar hier komen. Finn denkt dat er nu minder katholieken zijn doordat de kerk vroeger heel sterk was. Wie niet geloofde, kreeg doodstraf. Mensen zijn moderner beginnen denken en zijn daar een beetje uitgeraakt.
We kunnen hulp zoeken bij de juf van godsdienst. De kinderen die moslim zijn, kunnen het misschien vragen aan oma of opa.

Romeo heeft vannacht een broertje gekregen. Hij heet Adam.

Angelina vraagt het brevet "textielatelier" aan. Ze behaalt twee twee van de drie werkpunten.                  

maandag 10 februari 2014

Is het heelal oneindig?

Enkele zaken worden geregeld: iedereen moet zijn naam op al zijn werken zetten. Als het gescand is en je naam staat er niet op, weet Micha niet van wie het is en kan hij het niet in de juiste map opslaan.
We moeten straks tijd maken om onze kunstwerken te verdelen.
Micha toont een sjaal die geweven is op een weefgetouw. Wij hebben twee zulke toestellen in het textielatelier in onze klas. Micha zoekt iemand die ons kan opstarten. Sanae zegt dat mama dit kan.

Sam: toont zijn schetsboek.

Romeo: kan zich niet voorstellen dat het heelal oneindig is. Sanae vergelijkt het met de getallenlijn die nooit stopt. Finn: niemand kan weten of het heelal stopt. We kunnen er wel over filosoferen.We reserveren één van onze volgende kringen.

Sanae: een ei dat geopend was stond in de koelkast. Het wit was hard en gekrakeleerd. Wat is er gebeurd? Finn: een kip houdt een ei onder zijn lichaam om het warm te houden. Een ei moet dus warm blijven om goed te blijven. Hij vraagt zich wel af waarom een ei dat niet onder een kip zit dan toch goed blijft. Waaraan ligt het dan wel? Astrid denkt dat de kou het doet omdat de schaal weg is. Morgen gaan we een experiment doen: we zullen een open ei in de koelkast zetten en ook eentje op de verwarming. Finn denkt dat het door de aanraking is met de lucht. Ze zullen dus allebei hard worden. Sanae heeft een ei open gedaan op de grond in Marokko. De grond was zo warm dat het ei begon te koken.