donderdag 7 mei 2015

Karrewiet in onze klas

Vandaag is Karrewiet in onze school en klas. Ze komen een klasraad filmen. De reportage gaat over straffen en belonen op school. In onze klasraad maken we samen nieuwe afspraken waardoor straffen en belonen door volwassenen overbodig worden.

praatronde 7 mei 2005

Yassin als je met je nagels langs je huid gaat, is dat wit, dan gaat het weg
Bastiaan: dat is een laagje dode huidcellen.
Finn: rommelmarkt Ruiselede. heeft een bandje gekocht. schilderset en dvd.
Romeo: dat is wel leuk en heel goedkoop!
Evelyn: Waarom bestaan rommelmarkten?
Romeo: als ze iets niet meer willen, verkopen ze dat. Dat noemen ze tweedehands
Finn: het was geen echte rommelmarkt, om te verkopen voor henzelf. Als ik ging was het de 50e rommelmarkt in Ruiselede. Ze deden dat voor een bepaalde actie, ik denk "Kom op tegen kanker."
Evelyn: jouw armbandje is niet nieuw, is dat dan rommel?

woensdag 6 mei 2015

Het feest van de vrijzinnige jeugd

Praatronde 06/05/2015

Finn vertellen

Tijdens het weekend ben ik naar de vrijzinnige jeugd geweest, een feest voor de kinderen van zedenleer. ze vieren een feest als ze naar het middelbaar gaan. De godsdienst hebben dat ook een beetje, dus de kinderen van zedenleer verdienen ook een feest. Er waren workshops in de UFO en super veel kinderen. Ik heb voor de workshop schilderen gekozen, daarvoor gingen naar een zaaltje. overal lagen kaders heel dicht bijeen, we moesten erg voorzichtig zijn om niet op iemand anders zijn doek te schilderen. Dan gingen we terug en konden alle ouders komen kijken. de andere workshops waren graffiti, cartoontekenen, tshirts maken, ...

Bas wil graag het resultaat van finn zien.

Finn legt de techniek uit die ze gebruikt hebben. Waarbij het blad helemaal in één kleur werd geschilderd, met verschillende kleuren gingen we daar dan over met een soort rasp.

Bas vindt het erg leuk, het kleurgebruik zorgt ervoor dat je er verschillende dingen in kan zien.

Evelyn vraagt zich af wat het feest precies is, is het te vergelijken met een communie?

Finn legt uit wat er die dag gebeurde.
Romeo vertelt over de communie die hij meemaakte, met liedjes, gebedjes, doopwater, ...
Yassin: mijn neef deed ook communie, maar het was helemaal anders dan wat Romeo vertelde. Het was gewoon een heel groot feest.

maandag 4 mei 2015

Waarom staan er gekke gebouwen in hoofdsteden?

praatronde 4/5

Alexander: broer is naar Parijs geweest en heeft er een klein model van de Eiffeltoren gekocht als sleutelhanger voor Alexander. Waarom hebben ze zo een rare toren gebouwd? Romeo: er was een wedstrijd van om de hoogste toren te bouwen. Tibo: meneer Eiffel heeft hem gebouwd. Aliou: het was wel een wedstrijd maar niet om ter hoogst. Manon: om meer licht in de stad te maken. Yassin: om ter sterkste toren.
Waarom is het atomium gebouwd? Astrid: ze waren het beu om gewone huizen te maken en willen iets speciaals. Amélie: om toeristen aan te trekken. Kitana: om mensen op te vrolijken. Romeo: een speciaal restaurant. Yassin: om geld te verdienen. Tibo: omdat het mooi is.
Yassin: Waarom staat dat altijd in een hoofdstad?
nieuw onderzoek.

Astrid: is gaan zwemmen en heeft daar Aliou en Frauke ontmoet.