donderdag 26 september 2013

Een platte kogel

Sanae zat in de vakantie in een vliegtuig naar Marokko. Ze had het gevoel dat het landschap onder haar maar traag weg schoof. Astrid ging naar Italië met de auto en haar broers met het vliegtuig. Bij haar duurde de reis een dag, bij de broertjes enkele uurtjes. Sam zegt dat er in de lucht geen file is.  Een vliegtuig gaat ongeveer 800 km/u. Dat is wel heel snel. Sanae zegt dat een vliegtuig geen bochten hoeft te nemen. Finn: dat komt omdat de bestemming veraf is. Hij legt het verband met de vraag van gisteren als hij door het raampje van de trein kijkt.
Dario denkt aan de onbeantwoorde vraag van vorig jaar over springen in een tram. Je komt op de zelfde plaats terecht. Dit is een andere vraag die we misschien opnieuw als onderzoeksvraag moeten stellen.

Finn heeft geschoten op de kermis. hij heeft een plat kogeltje mee. Hoe komt het dat het kogeltje plat is. Sanae vraagt of het geweer warm was, want dan is het kogeltje gesmolten. Finn: waarom zouden ze dat geweer van binnen warm maken? Gewoon om dat kogeltje plat te krijgen? Wordt het kogeltje plat gedrukt bij het verlaten van het geweer of bij het inslaan in een doel. De meesten denken het tweede. Wat is nodig voordat iets wordt plat gedrukt? Finn: snelheid. Het kogeltje zou niet mooi recht vliegen als het al vervormd uit het geweer komt. Snelheid is ook belangrijk zodat het kogeltje rechtdoor gaat. Een auto die snel tegen aan boom rijdt, zal ook helemaal ingedeukt zijn.

woensdag 25 september 2013

Hoe verdwijnt de maan?

Finn kijkt elke ochtend vanuit de trein naar de maan. Het lijkt alsof de maan meegaat met de trein, maar dat is ook zo voor de mensen die de andere richting uit rijden. Dario denkt dat het te maken heeft met de aarde die draait. Dat is het fenomeen van dag en nacht. Omdat de maan zo groot is, zie je ze overal. Sanae: bij de zon is dat ook zo. Iemand die in Nederland woont, ziet de zelfde zon en maan als hier. Finn: de zon is 1000 keer groter dan de aarde en de maan is kleiner. Toch lijken ze even groot omdat de zon verder staat.  De palen langs het spoor flitsen voorbij. De huisjes die verder zijn, schuiven trager voorbij. Het licht op de maan is van de zon. Maar hoe kunnen we dat licht zien als we die zon niet zien? Sanae: hoe komt het dat de maan soms helemaal en soms half is verlicht? Misschien moeten we een planetarium bezoeken. Volgens Dario heeft het ook met de tijd te maken, want het is niet overal even laat. Sanae: de zon en de maan wisselen elkaar af aan de hemel. Finn: ik zie soms de maan en de zon op het zelfde moment. Ik zie ook de zon bewegen langs de hemel, maar dat komt door het draaien van de aarde. Is dat bij de maan ook zo? Sanae: soms komen de zon en de maan bij elkaar en dan zie je ze door elkaar. Dario: op een bepaald moment staan de planeten op een rij. Is dat dan een zonsverduistering? Sam: Waarom is de maan soms zo geel?  Finn: wat is dan een maansverduistering? Angelina: ik denk dat de maan moe is als de zon opkomt en omgekeerd. Sanae wil weten wat een zwart gat is.
We kunnen een planetarium bezoeken en proefjes doen in een donkere plaats. Er zijn misschien websites die dit allemaal nabootsen.

Sam (7): Gisteren hebben we workshops gedaan. Er waren 10 verschillende workshops. Sommige mochten de kleintjes niet kiezen. Eén van de workshops was met een gevaarlijk product, een ander met scherpe mesjes.

dinsdag 24 september 2013

De Rode Duivels

Finn heeft spullen verdiend van de Rode Duivels. Via de krant kon hij sparen voor een bal, sjaal, truitje. Waarom supporteren wij voor een ploeg of een sporter? Sam: om hem te steunen. Gaat hij dan beter presteren? Sam denkt van wel. De sporters krijgen meer zelfvertrouwen en voelen zich gesteund.Dario: het lijkt op ons onderzoek van verzamelen. Daar was het antwoord ook dat we dingen verzamelen omdat we dat gewoon zelf willen. Dario: Het heeft te maken met de stad waar je leeft of geboren bent of waar je een speciale band mee hebt. Finn: Je wil dat zien en meedoen met andere supporters. 

De rest van de dag zitten we verspreid in workshops bij de studenten van het KASK.

maandag 23 september 2013

Studenten in onze klas

Vandaag hebben we de studenten van het KASK op bezoek. Morgen beginnen ze met workshops in onze ateliers.