vrijdag 18 oktober 2013

Reactiesnelheid


Vandaag zit de helft van de groep van Leentje bij ons. We zijn met veel.
De oma van Yassin is gebotst met haar wagen tegen een geparkeerde vrachtwagen. Sanae denkt dat sommige mensen het moeilijk krijgen om goed te rijden. Finn wil weten hoe dat komt. Finn wil ook weten hoe het komt dat het moeilijk is om met een vrachtwagen te rijden. Dit hoort bij het onderzoek dat Sam aan het voeren is. Een vrachtwagen is heel erg lang. Eigenlijk zou je met een speelgoedvrachtwagen dat eens moeten uitproberen. Dario zegt dat de hersenen en spieren bij oudere mensen beginnen te verslijten. Maar ze hebben toch nog hersenen? Hoe komt dat dan?  Oudere mensen hebben een tragere reactiesnelheid. Als iemand dronken is, dan worden zijn reacties ook trager.
Nu gaat het over alcohol. Sanae wil weten vanwaar dat komt. Micha vertelt het verhaal over dronken olifanten: ze werden dronken door het eten van vruchten die op de grond lagen te gisten. Gisten is een natuurlijk proces waarbij suiker wordt omgezet in alcohol. Waarom drinken sommige mensen dan graag alcohol? Omdat het hen in een roes brengt. Sommige mensen raken eraan verslaafd. Bastiaan heeft eens iemand zien zwalpen die uit een café kwam. Hij viel op het zebrapad. Tibo weet dat iemand die dronken is, niet goed meer kan praten.

donderdag 17 oktober 2013

We zijn kannibalen!

Astrid wil weten hoe de aarde en de ruimte zijn ontstaan. We vinden dit een moeilijk onderwerp. De oudere kinderen weten iets over de oerknal, maar denken dat dit onderwerp te moeilijk is voor ons.
We gaan filosoferen.
Bestaat het niets? We proberen aan niets te denken. Lukt dat? Dario: als je probeert aan niets te denken, denk je al aan iets (Dario). Finn: het kan niet dat niets bestaat, maar toch bestaat het. Al siemand sterft dan is die niet weg, zijn lichaam wordt weer opgenomen door de natuur. Zijn lichaam is weg maar toch ook weer niet. Alles begint door iets. Als een dood lichaam opgenomen wordt door de natuur, eten wij dan overblijfselen op van onze vorgangers? Sanae: na een jaar of 40 zijn ook de botten verdwenen. Waar zijn die dan? Dario: die botten krijgen geen kalk meer dus verzwakken en vallen uiteen. Dat wordt opgenomen door de natuur, dus komt in ons terecht. Wij zijn kannibalen.
Waar is de grens van de ruimte? Astrid naast de ruimte is er niets. Bestaat niets dan toch? Sam: ik denk dat de ruimte nergens stopt. Gek toch, iets dat nooit stopt? Yassin vindt dat mensen het moeten proberen.