woensdag 19 november 2014

Wereldtoiletdag

Praatronde 19 november 2014

Micha toont in de krant van vandaag een artikel. Het is Wereldtoiletdag. Meer dan 2 miljard mensen in de wereld hebben geen toilet. Door te weinig hygiëne kunnen ziektes zich verspreiden (zie het wereldonderzoek over de pest) en sterven er mensen. Om dit in de aandacht te brengen hebben kunstenaars toiletten gepimpt. Dit valt mooi samen met wat wij willen doen op school met onze toiletten.

In de krant staat nog een interessant artikel: aan de stadshal staat Klokke Roeland. Micha toont een foto. Op het betonnen gebouwtje heeft kunstenaar Michael Borremans nu een mysterieus schilderijtje aangebracht. Er staat een foto in. Misschien moeten we eens gaan kijken. Een schilderij op een muur noemen we een fresco.



Activiteiten:

We gaan vandaag verder met het oefenen voor Het Kinderrechtenfeest morgen in Brussel.

dinsdag 18 november 2014

Waarom al die soorten staarten?

Praatronde 18 november 2014

Vandaag zijn er Nederlandse studenten op bezoek in onze school en onze klas.

Aimane: Waarom zijn er glitters op de vloerbekleding van de bus? Astrid: die grond is zo gemaakt omdat de busschauffeur dat wil. Bastiaan: daardoor is de vloerbekleding wat ruw en kan je niet makkelijk uitslieren. Finn: de randjes van de zitplaatsen hebben een andere kleur dan de vloerbekleding waardoor je het onderscheid ziet. Het antwoord van Bastiaan is zeker juist. De buschauffeur zelf mag niet kiezen hoe de bus waarmee hij rijdt eruit ziet.

Manon: Hoe werkt een babyfoon? Romeo: het bakje met de microfoon staat bij de baby en beneden hoor je het. Manon weet daarmee nog niet hoe het toestel werkt. Yassin: zoals walkie talkies, draadloos. Tibo: die toestellen kunnen signaaltjes naar elkaar sturen. Finn: Ik vergelijk het met het planetenbord van Otto waarin stemmetjes zijn opgenomen, de babyfoon neemt ze op het moment zelf op en stuurt het snel naar het andere toestel., Finn zag journalisten die communiceren met mensen uit andere landen en er zat vertraging op de signalen, dus die hebben tijd nodig om van het ene naar het andere land te geraken. Welke signalen zijn het nu? Finn denkt aan kerncentrales. Die geven ook zulke signalen.
We weten het niet. Dit wordt een nieuw onderzoek.

Sam: waarom hebben sommige dieren een staart en soms geen? Waarom is het soms een kleine staart? Aliou: om evenwicht te houden, sommige hebben meer of minder evenwicht nodig. Romeo: een walvis om te zwemmen. Finn: alles heeft een nut in de natuur. Een koe jaagt vliegen weg, apen slingeren met hun staart. Tibo: Het is door de evolutie. Yassin: de grootte van het dier is belangrijk. Bastiaan: een staart is ook soms een communicatiemiddel. Manon: iedereen heeft recht op anders zijn. En dit is ongetwijfeld het mooiste antwoord van de dag.
We gaan dit verder onderzoeken om zeker te zijn.