zondag 9 november 2014

Hoe komt het dat een brug zo sterk is?

Praatronde 4 november

Yassin: is gaan kijken naar een voetbalmatch van De Pinte tegen Merlebeke. Waarom supporteren mensen voor een ploeg? Bastiaan: mensen hebben het gevoel dat hun stad moet winnen tegen een andere stad. Finn: het kan ook een ploeg zijn die je heel graag hebt. Om hen aan te moedigen.
Zouden de voetballers beter spelen met supporters. We denken van wel. We denken dat het iets doet met de sporters.

Amélie: Hoe maken ze bruggen zonder dat die invallen? Romeo: met cement. Yassin was in Technopolis. Daar was een plank met bolle vorm zoals een brug. Daarop kon je stenen stapelen.Als je daarna de plank eronder wegtrok, beleven de stenen in hun bolle vorm staan en vormden zo een brug, zonder cement. De twee delen van de brug leunen tegen elkaar waardoor alles blijft staan. We doen een experiment met Aliou en Aimane: we laten hen achterwaarts tegen elkaar leunen en ze houden elkaar in evenwicht. Ze vallen niet. Amélie: de brug waaronder ze fietst, heeft maar een paar palen. Ze heeft toch weinig steun? Finn: Ze kunnen zelfs bruggen bouwen van één land naar ander land.
Een brug is gemaakt van sterke materialen en die zijn toch zwaar? We moeten denken aan het onderzoek van vorig jaar: het onderzoek van de vier eieren met een plank er op. Door de bolle vorm breken de eieren niet.
We kunnen zeker experimenteren in het techniekatelier om antwoorden te vinden. We kunnen ook verschillende bruggen bekijken.

Waardoor zijn er seizoenen?

Praatronde 5 november

Sams kleine zusje kan niet mee naar het zelfde pleeggezin. Er is daar een te grote hond.

Manon: waarom bestaan lente, herfst, winter en zomer? Astrid: anders zou er geen jaar zijn en je zou niet weten wanneer het warm wordt om te gaan zwemmen. Sam: niemand kan dat weten. De natuur heeft dat beslist. Yassin: ze hebben dat zo gedaan om te weten wanneer het warm en koud kan worden. Romeo: ook in de zomer kan het koud worden. Aliou: microbes gaan dood van de kou. Manon: in de herfst moeten de blaadjes afvallen en in de lente nieuwe komen. Sam: de natuur heeft dat beslist. Bastiaan: alles heeft zijn nut in de natuur en de seizoenen heb je nodig om alles in gang te kunnen houden. Dat is de kringloop van de natuur.
Micha: Bestaan er overal in de wereld deze vier seizoenen? Sam: neen, in sommige landen blijft het zot warm. Astrid: papa was in Engeland toen het hier zomer was een daar was het toen winter. We kijken even op de kaart van Europa en Engeland (het Verenigd Koninkrijk bedoelt Astrid) ligt vlakbij ons land. Dat is wel raar. Yassin: de aarde draait. Hier is het nu licht, in China is het nu veel later. Rusland is zo groot. Daar kan het warm en koud zijn tergelijkertijd.
Micha: kent de zuidpool een zomer en winter? De kinderen denken dat het er alleen koud is, dus alleen winter. Behalve Bastiaan: daar is ook zomer want de aarde draait rond de zon. Die zon komt op alle plekken van de wereld. In Groenland is het zomer als de zuidpool winter kent. Finn: de wereldbol staat schuin. De evenaar heeft er ook mee te maken.
Dit wordt een nieuw wereldonderzoek.