woensdag 25 september 2013

Hoe verdwijnt de maan?

Finn kijkt elke ochtend vanuit de trein naar de maan. Het lijkt alsof de maan meegaat met de trein, maar dat is ook zo voor de mensen die de andere richting uit rijden. Dario denkt dat het te maken heeft met de aarde die draait. Dat is het fenomeen van dag en nacht. Omdat de maan zo groot is, zie je ze overal. Sanae: bij de zon is dat ook zo. Iemand die in Nederland woont, ziet de zelfde zon en maan als hier. Finn: de zon is 1000 keer groter dan de aarde en de maan is kleiner. Toch lijken ze even groot omdat de zon verder staat.  De palen langs het spoor flitsen voorbij. De huisjes die verder zijn, schuiven trager voorbij. Het licht op de maan is van de zon. Maar hoe kunnen we dat licht zien als we die zon niet zien? Sanae: hoe komt het dat de maan soms helemaal en soms half is verlicht? Misschien moeten we een planetarium bezoeken. Volgens Dario heeft het ook met de tijd te maken, want het is niet overal even laat. Sanae: de zon en de maan wisselen elkaar af aan de hemel. Finn: ik zie soms de maan en de zon op het zelfde moment. Ik zie ook de zon bewegen langs de hemel, maar dat komt door het draaien van de aarde. Is dat bij de maan ook zo? Sanae: soms komen de zon en de maan bij elkaar en dan zie je ze door elkaar. Dario: op een bepaald moment staan de planeten op een rij. Is dat dan een zonsverduistering? Sam: Waarom is de maan soms zo geel?  Finn: wat is dan een maansverduistering? Angelina: ik denk dat de maan moe is als de zon opkomt en omgekeerd. Sanae wil weten wat een zwart gat is.
We kunnen een planetarium bezoeken en proefjes doen in een donkere plaats. Er zijn misschien websites die dit allemaal nabootsen.

Sam (7): Gisteren hebben we workshops gedaan. Er waren 10 verschillende workshops. Sommige mochten de kleintjes niet kiezen. Eén van de workshops was met een gevaarlijk product, een ander met scherpe mesjes.