maandag 12 januari 2015

Wat vertelt een hond?

Praatronde 12 januari 2015

Kitana: mama heeft twee baby's in haar buik. Dat is groot nieuws. Wanneer zullen ze worden geboren? Kitana weet het niet precies, wel dat het in de zomervakantie zal zijn.
In welke maanden is de zomervakantie? Juli en augustus. Hoe lang is dit nog? Nog zeven tot acht maanden. Hoe lang is een mama zwanger? 9 maanden. Hoe lang is de mama van Kitana dan al zwanger? 1 of 2 maanden.

Romeo: oma is van de trap gevallen en brak heer been.

Alexander: was op het verjaardagsfeestje van Hannah. Hij was een beetje geschrokken van de hond omdat die naar hem had geblaft. Waarom blafte de hond? Yassin, de broer van Hannah vertelt dat hun hond in een hok zat en er graag uit wilde. Hoe kan Yassin weten dat de hond blaft om uit zijn hok te mogen. Hoe weet je wat een hond wilt als hij blaft? Blaffen is toch blaffen? Misschien horen honden bij elkaar wel een verschil, maar wij niet. Kitana kent een hond en als ze die zot maakt, begint hij te blaffen. Bastiaans hond begint te blaffen als je zijn eten benadert. Welke geluiden maakt een hond? blaffen, janken, huilen, grommen. dat zijn vier geluiden. Welk dier kan meer geluiden maken? Een poes blaast, spint, miauwt en gromt. Ook vier. Finn denkt dat een dolfijn er meer kan? En wat te denken van een papegaai?
Hoe komt het dat wij zo veel meer geluiden kunnen maken? Finn denkt dat we meer stembanden hebben. We leren het ook van kleinsaf.
Dit wordt een nieuw wereldonderzoek.