woensdag 17 februari 2016

Hoe komen dieren aan hun naam?

praatronde 17 februari 2016

Gaalid: heeft bij tante een spelletje op de playstation gespeeld. Hij beschrijft het spel.

Farida: waarom praten baby's zo raar? Yassin denkt dat het nog geen taal is. Amélie denkt dat ze toch al communiceren op die manier. Astrid: ze proberen hun stem al uit. Ze horen andere woordjes en proberen die na te doen. Alexander: hoe beginnen baby's dan te praten. Nihad: ze horen dat van hun ouders. Astrid: als ze wenen is het luid. Farida: het lijkt alsof mijn kleine zusje antwoordt. Yassin: dat is niet echt antwoorden. Yassin: waarom kunnen baby's geen [r] uitspreken? Astrid: hun stembanden trillen nog niet. Ze weet dat van haar blaasinstrument de hoorn. Yassin: hoe ouder je wordt, hoe sterker je stembanden worden. Waardoor praten we door onze mond en niet door onze neus. Waardoor kunnen sommige mensen niet praten? Tibo: hoe kunnen sommige mensen buikspreken?

Alexander: was in de vakantie naar Nederland naar het safaripark. Hij mocht de kies van een leeuw vast houden. Hij kreeg uitleg over de leeuwen. De mannetjesleeuw heeft lange manen en vijf vrouwtjes. Farida: leeuwen leven in Afrika.

Yassin: waarom hebben luipaard en nijlpaard "paard" in hun naam. En een luipaard is helemaal niet lui. Astrid denkt dat ze familie zijn van elkaar. Hoe komen dieren aan hun naam? Astrid: de mens heeft die namen gekozen naar hoe hij ze gevonden heeft. Misschien zijn er fabeltjes over geschreven?