maandag 26 september 2016

familie in de wereld

praatronde 26/9/16


Romeo: zijn tante en neef uit de Dominicaanse Republiek zijn terug na zeven jaar. Romeo was zeer emotioneel. Micha vraagt of er kinderen in de groep zitten met familie in andere landen. Amélie B. heeft familie in Argentinië. Er zijn veel kinderen die familie in het buitenland hebben. Micha zegt dat het vroeger niet zo was. Toen hij in de klas zat, waren er alleen kinderen die afkomstig waren uit zijn eigen gemeente. Op het platteland is dit nog vaak zo, maar in de steden is er een mix van culturen.

Adriana: haar broer had niersteentjes. Hij had veel buikpijn en op de spoedafdeling dachten ze eerst aan een appendicitis. Micha vraagt wat niersteentjes zijn. Adriana: als je te veel zout of mineralen neemt, worden dat kristalletjes. Wat doen de nieren? Barbara zegt dat het dingen zijn die de slechte stoffen afbreken. Er word een wereldonderzoek over gedaan.

Astrid: heeft een ongeval gezien. Er was een jongen uit het zesde leerjaar met de fiets gevallen. Zijn schouder was uit de kom en zijn elleboog zat ergens anders. Er is nu een ijzeren staaf in zijn bot. Micha zegt dat er drie botten in onze arm en been zitten, telkens 1 in bovenbeen en bovenarm en twee in onderbeen en onderarm. dat is om je voet en hand te kunnen draaien.

verslag: Amelie B.