maandag 16 december 2013

Een achtbaan van Lego

Finn: toont op de ipad een filmpje van een constructie die hij gisteren maakte uit Lego. Er zit een rechte hoek in. Daarop zwenken de wagentjes. We vragen ons af hoe die wagentjes dat doen.

Alexander: heeft een boek van de Sint gekregen. "Verhalen voor echte jongens". Wat zijn dat "echte jongens"? Sommigen vinden dat dit gaat over mannelijkheid en vrouwelijkheid. Het gaat over activiteiten die jongens en meisjes typisch doen. Bestaan er dan ook onechte jongens? Wie beslist dat wat jongens- en meisjeszaken zijn? Sommigen denken de koning of de president, ook wel de burgemeester. Anderen zeggen dat je dit zelf beslist. Het is vooral je omgeving die bepaalt wat jongens- en meisjeszaken zijn. Wordt het aanvaard als je daarvan afwijkt? Hoe zou het komen dat dit bestaat? Jongens zijn sterker gebouwd. Het is dus al van heel lang dat jongens en meisjes verschillen en andere dingen doen.
Het werd een interessant gesprek waarin duidelijk werd dat elke samenleving haar eigen regels oplegt. Dit kan dus verschillen per samenleving. We moeten even goed leren aanvaarden dat jongens meisjesdingen kunnen doen en omgekeerd. Het staat zelfs in ons kinderrechtencharter: Ik heb recht op respect voor mijn "anders zijn".