maandag 5 september 2016

Kan onze leefgroep eerste klasse in de trein afschaffen?

praatronde 5 september 2016

Adriana: Is op reis geweest naar Albanië. Ze was aan zee. We kijken op de kaart en Albanië grenst inderdaad aan de Middellandse Zee. Adriana heeft familie in Albanië, maar zelf verstaat ze geen Albanees.

Sander: is naar een luchtballonmeeting gaan kijken in St.-Niklaas. Micha: waarom zijn luchtballonnen versierd? Yassin: voor kinderen en zo. Andrea: voor reclame. Er zijn bedrijven die ballonvaarders sponsoren. Sander zag hoe ze de luchtballonnen opbliezen. Micha: hoe werkt een luchtballon? Sander: ze doen er warme lucht in. Dat klopt niet helemaal: ze blazen er lucht in met een grote ventilator, maar dat is geen warme lucht. Dan warmen ze de lucht op met vuur uit een gasfles.
Barbara: door de warme lucht gaat de ballon omhoog. Warme lucht stijgt. Je kan dat zien boevn een warm wegdek.

Amelie B: is naar Ierland geweest en bezocht een museum over de Titanic. Ze was onder de indruk over de nagebouwde scheepskamers in eerste klasse, tweede klasse en derde klasse.
Micha waarom bestaat dat? Amelie B: dat is ook in vliegtuigen, treinen en boten. Barbara: omdat er vroeger rijke mensen en arme mensen waren. Micha: nu niet meer? Natuurlijk wel.
Het is raar dat alle mensen gelijkwaardig zijn en dat dit systeem nog steeds bestaat. Zouden we daar iets kunnen aan doen?
We gaan onderzoeken waarom er op de trein nog steeds eerste en tweede klasse bestaan en dan willen we kijken of we daar iets kunnen aan doen. Moedig hé? Hanah: we zouden handtekeningen kunnen verzamelen (petitie). Yassin: we zouden tweede klasse kunnen afschaffen, dan wordt alles eerste klasse.