maandag 20 april 2015

Hoe kies je een middelbare school?

Praatronde 20 april 2015

Vanaf vandaag is Evelyn, laatstejaarsstudent onderwijzer in onze klas. We wensen haar een fijne en leerzame stage toe.

Bastiaan heeft een atletiekkamp gedaan in de vakantie. Hij deed verschillende disciplines; kogelstoten, speerwerpen, verspringen, hoogspringen, sprint, ... Het ging door op de atletiekpiste van Gent en vond dit erg leuk. Bastiaan zegt bij elke discipline welk record hij heeft gehaald.
Arthur heeft ook atletiekkamp gedaan, maar in Gentbrugge. Hij legt uit wat kogelstoten is en hoe je het doet. Micha toont de beweging voor.
 Micha: Bastiaan heeft heel wat getallen gezegd, wat voor getallen waren dat? (meter, centimeter, seconden,...) Wat meet je dan? De tijd. Met centimeters meet je een afstand.
Levend rekenen (idee): dingen laten werpen en kijken hoe ver de kinderen gooien, dit gaan vergelijken met elkaar.
Finn zegt dat bij LO ook kogelstoten wordt geoefend, maar dan met zandzakjes.

Finn: In de vakantie heeft Finn een stage gedaan bij de school waar hij volgend jaar naar toe gaat, het Muda. Hij zal voor het optievak dans kiezen. Daarvoor moest Finn een test doen om te kijken of hij wel geschikt is om voor deze studie te kiezen. Hij koos voor de stage omdat hij meer wou weten over die dansen. Het was klassieke en hedendaagse dans. Finn is geslaagd en mag definitief naar het Muda. Bastiaan vindt het heel leuk dat Finn naar de school mag gaan en kan dansen en vraagt waar de school is (in Evergem). Romeo is ook blij voor Finn en hoopt dat Finn nog eens naar de school komt om hen te bezoeken.
Micha: denken de andere oudere kinderen er over na wat ze in het middelbaar gaan doen? En hoe ga je dat kiezen? ( Je moet naar je voorkeuren kijken, wat kan je goed? wat doe je graag?)
Finn vertelt over de zoektocht naar scholen. Op zijn mama haar school is er iemand wiens kind naar het Muda ging, waardoor hij dit idee heeft gekregen. Romeo: als je naar het middelbaar gaat en je maakt een studiekeuze, is dat dan definitief die keuze? Micha legt het systeem uit over van het middelbaar onderwijs (met a-stroom en b-stroom).

Arthur: Hij deed (zoals gezegd) ook een atletiekkamp en was een van de beste. Hij benoemt de disciplines die hij gedaan heeft. Hij deed ook aflossing en discuswerpen. Micha vraagt wat discuswerpen is. Arthur toont de beweging voor in de kring. Micha: hebben jullie ideeën waar die sporten vandaan komen? Romeo: ik heb dat gezien bij Asterix & Obelix. Micha: Aha! Wat zijn Asterix & Obelix? Leven in de tijd van de Romeinen, zij kwamen uit Gallië. De kinderen zoeken het tijdperk van Romeinen op de tijdlijn (Oudheid).
Vragen: Welke sporten komen er allemaal uit de Oudheid? Welke sporten van vroeger? Wat met de Olympische Spelen? Worden er ook nieuwe sporten uitgevonden?
Ze willen er een onderzoek over doen.