dinsdag 21 april 2015

Waar gaan drolletjes heen die in een vliegtuig worden gelost?

Praatronde 21 april 2015

Yassin: Hoe komt het dat het jeukt als je een muggenbeet krijgt?
Finn: er zijn mannetjes en vrouwtjes (muggen), de vrouwtjes leggen eitjes en moeten gevoed worden met bloed van een dier. Die brengen dan stoffen van andere dieren mee en als ze jou prikken, spuiten ze een giftige stof in jou. Zo begint het te jeuken. Ik denk dat het niet bij alle dieren jeukt.
Micha: is dat het enige antwoord? Niemand een idee?
Antwoord gegeven, dus geen wereldonderzoek. De mug moet iets van je bloed hebben om haar eitjes te voeden. Die vrouwelijke mug prikt in jouw huid tot aan een bloedvaatje en wilt een beetje bloed opzuigen. Om het bloed sappig en slap te maken spuit ze er nog iets bij van zichzelf. Dat maakt het bloed slapper en dan kan zij het opslurpen. Hetgeen de mug heeft ingespoten blijft een beetje en dat is wat jeukt en gaat weg na een aantal dagen.

Romeo: Ik heb op het nieuws gezien dat ze een nieuwe wereld hebben gevonden. "De tante van aarde". Hoe weten ze dat dat de tante van de aarde is? Hoe weten ze dat zeker? Waarom niet gewoon een wereld? Yassin: je hebt niet zomaar twee aardes, dus ze doen alsof dat familie is. Finn: dat klopt niet, twee planeten kunnen toch geen miniplaneetje maken?
Micha: Wat is een tante? Kitana: je hebt jouw mama. de zus van jouw mama is je tante. (of zus van papa). Micha: kan de wereldbol een tante hebben? alle kinderen: nee. Waarom zouden ze dan zeggen dat ze de tante hebben gevonden van de aarde? Finn; omdat dat een planeet is die er op lijkt.
Micha: Waarom vinden mensen het belangrijk om een planeet te zoeken die lijkt op de onze? Wat zijn we daarmee? Astrid: Sommige mensen kunnen naar die planeet gaan en dan zit deze planeet niet meer zo vol. Ze willen ook graag in een raket zitten.
Aliou: er zijn niet veel planeten die lijken op de aarde, dus het is een beetje speciaal als we zo een planeet vinden. Yassin: om een ruimtestation op te maken. Romeo: de mensen hebben dan twee planeten, dan kunnen ze kiezen op welke planeet ze wonen.
Finn: er zijn een paar dingen nodig om leven op aarde te hebben (zuurstof en water) als die planeet lijkt op de aarde zou daar misschien leven kunnen zijn. Dat zijn ze waarschijnlijk aan het zoeken.
Toen ik 10 jaar was zeiden ze dat binnen 18 jaar mensen naar Mars zullen gestuurd worden om daar te proberen leven (planten laten groeien, ...).
Micha: we zijn onze planeet aan het kapot maken, daarom zoeken we een andere planeet.
Je hebt onze zon, onze planeet draait daar rond. We zijn niet de enige planeet die daar rond draait, we hebben er 8. Dat is ons zonnestelsel. Er is geen enkele planeet die lijkt op de onze. Waar is de "tante van de aarde" dan?
Romeo: veel veel verder!
Er zijn nog andere zonnen en andere zonnestelsels.
Micha: ze hebben al meer dan 1000 planeten ontdekt die rond een andere zon draaien!
Romeo: ik vraag me af... waarom zien wij de zon niet in de nacht? (ahja, wij draaien rond!)
Yassin heeft een film gezien over het einde van de wereld (2012), de wereld barst uit elkaar.

Aliou: Waar gaat de pipi en kaka naar toe in een vliegtuig?
Romeo: ofwel valt het uit het vliegtuig of het wordt bewaard in het vliegtuig.
Aimane: een keigrote bak in het vliegtuig. Als ze landen gooien ze dat dan weg.
Amélie: ik dacht ook in een pot en wanneer ze landen uitkappen.
Yassin: de kaka en pipi worden gescheiden en dan laten ze dat los in de zee.
Finn: op de trein komt het wel op het spoor! Geen idee hoe het in een vliegtuig gaat.
Astrid: als je het dan doorspoelt en het zit in die bakken... Waar brengt de wc dat dan naartoe?
Romeo: naar de riool en dan onder de grond in het water.
Manon: dat gaat eigenlijk naar de zee. Die buis onder de grond stuurt dat naar de zee denk ik.
Micha: een wereldonderzoek over buizen kan daar misschien antwoord op geven, het onderzoek is nog niet uitgevoerd. Waar gaat het naartoe in de mobilhome of caravan?
Kitana: gewoon op straat
Finn vertelt nog over een boek dat hij heeft. Een jongetje moet naar het toilet en er wordt uitgelegd waar het allemaal naartoe gaat.
Romeo: er moet een kindje van de klas in een caravan naar de wc gaan en dan kunnen wij kijken waar het naartoe gaat!
Alexander: de wc in een vliegtuig beweegt!
Astrid: hoeveel kakatjes zouden er al liggen in de zee?
Deze vragen komen bij het wereldonderzoek over de buizen.